”Inte säker på att det känns realistisk”

Men om minst nio länder slår sig ihop kan de införa den på egen hand. Sverige kommer definitivt inte att vara med.

Diskussionerna om en finansiell transaktionsskatt, en så kallad Tobinskatt, har pågått länge i EU. Men när finansministrarna möttes i Luxemburg på midsommarafton konstaterade de att det inte går att komma längre. Sverige och Storbritannien står i ena ringhörnan och protesterar högljutt mot skatten, medan Tyskland och Österrike står i den andra och är lika högljudda förespråkare. Däremellan står en rad länder med mer eller mindre uttalade positioner.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble är pressad av oppositionen hemma att driva frågan för att vara säker på att få tillräckligt stöd när förbundsdagen ska rösta om finanspakten nästa vecka. Nu fick han det han ville, för fredagens konstaterande om oenighet öppnar vägen för att minst nio länder ska kunna gå vidare på egen hand. Frågan är dock om han lyckas med det.

Finansminister Anders Borg (M) hade velat hitta en kompromiss, till exempel en stämpelskatt. Han är orolig att en transaktionsskatt slår mot tillväxt och räntor, även om Sverige står utanför.

– Det här är viktiga marknader för oss, så det bästa vore om de lade ner den här diskussionen och i stället koncentrerar sig på tillväxt och sysselsättning, säger han.

– Vill de ha den här skatten får de utforma den så att den primärt skadar deras egna marknader.

Över hela mötet svävade problemen i eurozonen, även om de främst avhandlades kvällen före när euroländerna möttes. För Borg är det spanska banksystemet det mest oroande just nu.

Stresstester som presenterades i torsdags visade att det kan behövas upp till 62 miljarder euro i extra kapital. Både Borg och marknaden tvivlar på om det räcker.

– Jag är inte säker på att det känns realistiskt, säger Borg.

På fredagseftermiddagen möttes ledarna för eurozonens fyra tungviktare i Rom. Men Borg var inte optimistisk om det skulle leda fram till lösningar på de akuta problemen.

– Det centrala borde vara att de klarar ut det som är mest akut och gör att vi får återhämtning i våra ekonomier – osäkerheten kring bankerna. Tyvärr blir det förmodligen så att man i stället ägnar sig åt politiska diskussioner om bankunioner och annat, som inte har någon relevans på kort sikt, säger Borg.

Se mer här:

Cred & Källa: ”Inte säker på att det känns realistisk”


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *