Ingves: Läget farligare för varje dag som går

”Riskerna kring svensk bostadsmarknad handlar om långt mer än hushållen och deras konsumtion”, säger riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Det är tidig förmiddag. Genom de många fönstren i Stefan Ingves arbetsrum silar solens strålar in. Ingves själv arbetar framför datorn när SvD Näringsliv anländer. Dagen efter ska han hålla ett tal om riskerna på svensk bostadsmarknad och varna för ett verkligt krisscenario.

– Vi har skapat ett finansiellt system där bostadsobligationer är grundbulten, delvis beror det på att vi har en låg statsskuld jämfört med många andra länder. Men det gör att riskerna kring svensk bostadsmarknad handlar om långt mer än hushållen och deras konsumtion. Riskerna rör själva kärnan i det finansiella systemet, säger Stefan Ingves.

I Ingves scenario fortsätter priserna på bostäder att öka tills dess att utländska investerare börjar förlora förtroendet för svenska bostadsobligationer. Bankerna får då svårare att finansiera sig och hushållens boräntor stiger. När färre utländska investerare vill köpa bostadsobligationer faller också kronan i värde och inflationen stiger. Riksbanken tvingas att höja reporäntan för att hantera inflationen.

Det blir farligare för var dag som går.

För hushållen stiger alltså boräntorna från två håll. Hushållen drar ner på sin konsumtion vilket påverkar resten av landets ekonomi. Men riksbankschef Stefan Ingves kan inte säga hur troligt det är att krisen han beskriver blir verklighet.

– Det blir farligare för var dag som går. Men det går inte att räkna fram när något kommer att inträffa.

Är vi redan i dag på en ohållbar nivå?

– Ja. Redan i den förra stabilitetsrapporten i våras ansåg vi att det rådde en förhöjd risk i Sverige. Men det är ingen brist på analys utan brist på beslutsfattande.

Vad skulle kunna utlösa den kris du beskriver?

– Det är väldigt svårt att veta i den väldigt osäkra värld vi har runtomkring oss. Men i små öppna ekonomier brukar det börja genom att omvärlden ändrar sin uppfattning.

”Vi tycker inte att det är lämpligt att bankerna ska kunna pantsätta sina egna bostadsobligationer hos oss”, säger Stefan Ingves. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Riksbanken köper redan i dag svenska statsobligationer för att få fart på ekonomin och inflationen. Bland bedömare diskuteras det huruvida Riksbanken skulle köpa bostadsobligationer under en kris, för att då få ner ränteläget. Men det är alldeles för tidigt att tala om, anser Ingves. Riksbanken ändrar nu också sina regler för vilka säkerheter bankerna får lämna i pant hos Riksbanken för att låna pengar.

– Vi tycker inte att det är lämpligt att bankerna ska kunna pantsätta sina egna bostadsobligationer hos oss, vi kommer att kräva obligationer från två andra emittenter.

Stefan Ingves betonar att Riksbankens stödköp av statsobligationer har skapat god likviditet i det svenska banksystemet och säger att inlåningen från bankerna växer stadigt. Men soliditeten hos bankerna är ett större bekymmer. Bankerna borde ha mer egna pengar, anser riksbankschefen.

– Bankerna har ändrat sitt sätt att beräkna riskvikter, den riskvägda kapitaltäckningen ser därför bra ut. Men i slutändan har de inte mycket mer eget kapital nu än innan finanskrisen.

Årsskiftet närmar sig, den tidpunkt då bankernas styrelser bestämmer hur stor del av vinsten som ska delas ut. Stefan Ingves vill inte kommentera utdelningsbesluten men säger att bankerna bör ha mer eget kapital.

– Man kan aldrig veta i förväg hur sårbara bankerna är. De har ungefär 4 procent eget kapital. Givet att vi har ett väldigt stort banksystem i förhållande till den svenska ekonomin är vår uppfattning att det är för dåligt. Vi vill att det lyfts till 5 procent.

Stefan Ingves har länge varnat för obalanser på bostadsmarknaden och risker. Varningen nu är ännu skarpare än tidigare. Ändå vill inte riksbankschefen använda reporäntan för att påverka situationen – trots att en högre ränta troligen skulle dämpa ökningstakten av skulderna.

– I dag har vi avvägningen mellan att få upp inflationen och finansiella obalanser. Men med en högre ränta skulle troligen kronan stärkas och det skulle vara ännu svårare att få upp inflationen. Någon annan måste hantera bostadsmarknaden.

Professor Lars Jonung har under en lång tid argumenterat för att Riksbanken bör återinföra ett nytt större toleransintervall kring inflationsmålet, på plus minus 2 procent. Då skulle en inflation mellan 0 och 4 procent vara inom målet, och reporäntan skulle kunna hållas högre.

– Det är bra att det finns en diskussion om penningpolitiken och toleransintervallet men det är ytterst en politisk avvägning. Det var olyckligt att toleransintervallet avskaffades. Men vi håller på att vända trenden i inflation och inflationsförväntningar. Då bör också räntorna stiga längre fram.

Stefan Ingves i direktionsrummet. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Stefan Ingves nämner den utredning av Riksbanken och inflationsmålet som gjorts av Mervyn King och Martin Goodfriend och som kommer presenteras inom en snar framtid. Men han vill inte säga vad som skulle hända om King och Goodfriend föreslog ett nytt toleransintervall, och fick stöd av Riksdagens Finansutskott.

Riksbanken har ansvar för prisstabilitet, inflationsmålet, och finansiell stabilitet. Men många varnar för att minusräntan eldar på de finansiella obalanserna. Något som Stefan Ingves är väl medveten om.

Jag håller tal, och pratar outtröttligen om de här frågorna och möjliga åtgärder.

Hur tar Riksbanken ansvar för finansiell stabilitet?

– Jag håller tal, och pratar outtröttligen om de här frågorna och möjliga åtgärder. Vi publicerar vår finansiella stabilitetsrapport. Nu behöver politikerna agera och Finansinspektionen måste få juridiskt mandat att hantera de här frågorna.

Är det uteslutet att använda reporäntan?

– Det kan man inte uttala sig om i dagsläget.

Sakta smyger sig dimma in över Stockholm. På nyheterna kommer ännu fler rapporter om terrorattacken i Paris. Stefan Ingves säger att det är för tidigt att veta vad de ekonomiska konsekvenserna kan bli. Han berättar att han blev berörd personligen när nyheten kom i fredags.

– Det är emotionellt för mig. Jag arbetade i USA under 11 september och hade familjen i Washington och fastnade själv på väg hem från Moskva. Tankemässigt har jag själv varit med om det tidigare och nu kommer det närmare i Europa. Det är naturligtvis alldeles förfärligt.

Se mer här:

Cred & Källa: Ingves: Läget farligare för varje dag som går


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *