Hon vill få svenskar att äta malda syrsor

Josefin Strömberg säljer mjöl av malda syrsor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Insekter har identifierats som en både näringsrik och miljövänlig föda. Men i västvärlden är det långt ifrån självklart att stoppa krypen i munnen. Efter att Josefin Strömberg och två kolleger uppmärksammat en växande insektstrend i USA föddes idén om att ta hem modet till Sverige.

Vid årskiftet startade de tillsammans företaget Qvicket som säljer mjöl gjort på syrsor. Josefin Strömberg menar att det finns flera samhällstendenser som talar för användandet av insekter som livsmedel.

– Det finns en väldigt stor hälsotrend som växer för varje år och i den finns ett stort socialt medvetande där fler och fler konsumenter ställer krav på att livsmedel ska vara miljövänligt, säger hon.

Att det blev just ett mjöl beror på att det är en bra instegsprodukt för konsumenter som är skeptiska till att äta insekter, enligt Josefin Strömberg.

– Vi tror att när man ska introducera ett nytt livsmedel så är det mycket enklare att konsumera det om det är något som man är van vid. Folk vet vad mjöl är och då är det enklare att testa det.

Samtliga inblandade i företaget drivs av ett samhällsengagemang. Josefin Strömberg menar att entreprenörsbanan är en effektiv väg för att få någonting uträttat.

– Det är det perfekta sättet för att utvecklas. Genom att vara entreprenör kan man förändra. Att driva företag är väldigt konkret och det blir direkta följder av det man gör.

Vilka är de största utmaningarna som du stött på?

– Det vi inte tänkte på när det kommer till att sälja en fysisk produkt är att produktionskedjan är väldigt detaljorienterad. Du måste bestämma om du ska ta in ett större lager och lagerföra det nu eller om du ska ta in en större leverans och sälja det direkt.

Hur kommer man runt utmaningarna?

– Genom att fråga alla man känner. Det är det som gör en entreprenör till en bra entreprenör. Våga be om hjälp och råd, säger Josefin Strömberg.

Att använda insekter som livsmedel är knappast något nytt fenomen. Enligt en rapport från FN:s livsmedelsprogram har det konsumerats av människor i årtusenden.

Just nu pågår en riskvärdering av insekter som livsmedel inom EU:s livsmedelsmyndighet. Den väntas vara klar tidigast i höst. Josefin Strömberg är övertygad om att insekter kommer att få en betydande roll som livsmedel i vår del av världen framöver.

– Vi tar det som ett tecken på att man ska möjliggöra för entreprenörer som sysslar med det här. Vi ser att eventuella oklarheter bara är en tidsfråga, säger hon.

Företaget har funnits sedan årsskiftet och under de gångna åtta månaderna har Josefin Strömberg dragit flera lärdomar av entreprenörskap, bland annat att det är bra att snabbt sätta bollen i rullning.

– Jag tror att det viktigaste är att komma ut så snart som möjligt på marknaden och kommunicera med människor som är intresserade. Man bör inte fastna för mycket i alla förberedelser, allting behöver inte vara perfekt innan man kommer ut.

En lärdom sticker ut mer än de andra:

– Allt är lösbart, säger Josefin Strömberg.

Josefin Strömberg. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Är du Framtidens entreprenör 2015?

Under hösten tar SvD Näringsliv fasta på temat entreprenörskap som en del i satsningen Framtidens entreprenör 2015. Satsningen genomförs tillsammans med investmentbanken Carnegie för andra året i rad. Företag från hela landet har nu möjlighet att fram till den 7 september anmäla sitt intresse för att delta.

Är du en entreprenör med tillväxtambitioner som behöver nytt kapital? Passa på att anmäl din affärsidé och var med och konkurrera om den prestigefyllda titeln Framtidens entreprenör 2015.

Anmäl din affärsidé här.

Anmälan görs via Seed Forum, ett globalt forum som erbjuder rådgivning åt företag som vill pitcha sin affärsidé för investerare.

Mer information om satsningen finns här.

Läs alla artiklar om Framtidens entreprenör 2015


svd.se

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: Hon vill få svenskar att äta malda syrsor


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *