Hon tog på sig rollen som pensionsdetektiv

”Det är skit in, skit ut, för att uttrycka det kärvt”. Pensionsdetektiven Bång Berit Norén har inte mycket till övers för sajten minpension.se. Foto: Emma-Sofia Olsson

– Det borde finnas en naturlig instans att söka hjälp hos, till exempel en pensionsombudsman. Men under tiden får väl jag vara det, säger Bång Berit Norén.

Hemma vid sitt köksbord i Stockholm sitter hon och radar upp papper på duken med tulpanmönster. Ibland skuttar hon ut till arbetsrummet där hon har sin dator för att hämta nya fakta och tabeller.

En kvinna som kom till mig hade haft 19 olika arbetsgivare och hade pension att hämta i små skvättar från en massa olika håll.

– Det blir lite hur som helst med pensionerna och det är vi själva som måste agera om det ska bli rätt, säger Bång Berit Norén.

Hon är jurist och i 20 år var hon pensionsansvarig i Stockholms stad. Hon har också arbetat på Statens pensionsverk och på Försäkringskassan. I dag är hon själv pensionär och hjälper andra att få ordning på pensionen. Ofta handlar det om avancerat detektivarbete.

– En kvinna som kom till mig hade haft 19 olika arbetsgivare och hade pension att hämta i små skvättar från en massa olika håll. Från Skandia skulle hon få 250 kronor om året, det äts ju upp av avgifter innan hon når pensionsåldern, säger Bång Berit Norén.

Ett vanligt råd är att man ska försöka arbeta hos arbetsgivare som betalar tjänstepension för sina anställda. Det är avgörande för hur livet efter arbetslivet kan se ut, påvert eller kanske med guldkantat.

Men det gäller dessutom att få koll på den pension som man har rätt till. På minpension.se finns information samlad om den pension som man har tjänat in. Alla kan logga in där och se hur mycket pension man har sparat ihop hos olika pensionsbolag. Men informationen kan vara ofullständig och behöva kompletteras.

Bång Berit Norén efterlyser en instans att söka pensionshjälp hos. Tills en sådan finns ser hon sig själv som en slags pensionsdetektiv. Foto: Emma-Sofia Olsson

Det finns fyra pensionssystem

• Det för kommun och landstings anställda

• Det för statligt anställda.

• Det för privatanställda arbetare.

• Det för privatanställda tjänstemän.

– Det är skit in, skit ut, för att uttrycka det kärvt. Gå in på minpension.se men gör det med avsikten att hitta felaktigheter och information som saknas. Det finns ingen kvalitetskontroll av informationen på minpension.se, säger Bång Berit Norén.

Hon tycker att staten, pensionsbolagen och arbetsmarknadens parter tillsammans borde hålla med en tjänst dit vem som helst kan gå med sina pensionspapper och få hjälp att bringa ordning i röran. Där skulle man också kunna diskutera när det är bäst att börja ta ut pension och om det är klokast att ta ut pension under en kortare tid eller i mindre portioner under resten av livet.

Den som har varit privatanställd tjänsteman kan ringa till pensionsbolaget Alecta eller till valcentralen Collectum och fråga vilka arbetsgivare som har betalat in premie. Man kan beställa en arbetsgivarutredning. När den är klar kommer informationen på papper med posten.

Men eftersom Bång Berit Norén har arbetat med de kommunala tjänstepensionerna har hon mest synpunkter på just de kommunala pensionerna. Samma regler gäller för pensionerna inom landstingen.

Det finns över 300 kommuner och landsting som alla fungerar som små pensionsmyndigheter och som beslutar om tjänstepensioner för sina anställda.

– De har mycket varierande kompetens, säger Bång Berit Norén.

Den som har varit högavlönad inom kommun eller landsting har en mycket krånglig pension och kan vinna mycket på att planera sitt uttag av pensionen. Det krävs en särskild utredning som man kan be sin siste arbetsgivare att göra. Dessutom beställer man en prognos som visar vad man kan vänta sig beroende på när man tar ut sin pension.

Den som har slutat sin anställning före juli 1998 och har arbetat hos flera kommuner och landsting har tjänat in pension, eller livränta som det heter, om den sammanlagda tiden är minst tre år. Man samlar information om alla sina anställningsperioder och lämnar den till sin sista arbetsgivare som då måste göra en utredning.

– Kommunerna och landstingen tycker att det är skitjobbigt och det kan ta år att innan beräkningen är klar, säger Bång Berit Norén.

Det finns tre viktiga klossar i pensionen

  • Allmän pension. Den som ska gå i pension måste vända sig till Pensionsmyndigheten och ansöka om att få sin allmänna pension. Det kan man göra från 61 års ålder. Myndigheten vill ha in ansökan två månader innan man vill ta ut sina pensionspengar. Det är en pension som man får varje månad så länge man lever. Den allmänna pensionen innehåller inkomstpension och premiepension.
  • Tjänstepension. De allra flesta på den svenska arbetsmarknaden har också haft tjänstepension via sin arbetsgivare.
  • Privat pensionssparande som många har för att dryga ut pensionen.

Dagens löner ger dagens pensioner

Det är till allra största delen de som arbetar i dag som betalar pensionen för dagens pensionärer. Pensionen är alltså främst överföring av pengar mellan generationerna. Det är därför som pensionen följer den ekonomiska utvecklingen. När arbetslösheten är låg och många arbetar kommer det in mer pengar i pensionssystemet.

Den som ska gå i pension måste vända sig till Pensionsmyndigheten och ansöka om att få sin allmänna pension. Det kan man göra från 61 års ålder. Myndigheten vill ha in ansökan två månader innan man vill ta ut sina pensionspengar. Det är en pension som man får varje månad så länge man lever.

Den allmänna pensionen innehåller inkomstpension och premiepension och är grundad på den inkomst som man har haft. Medan inkomstpensionen bygger på överföring av pengar mellan generationerna är premiepensionen ett fonderat system där var och en sparar i en egen påse. Avgörande är vilka fonder som man väljer.

De allra flesta på den svenska arbetsmarknaden har också haft tjänstepension via sin arbetsgivare
En del har dessutom ett privat pensionssparande.

Hos pensionsmyndigheten framgår det att 7 miljoner personer tjänade in till allmän pension i Sverige under 2014. I Sverige lever 2,1 miljoner pensionärer med allmän pension.

Under 2013 nybeviljades 136 800 personer hel eller delvis allmän pension. Samtidigt var det 235 827 personer som var 65 år eller äldre och som arbetade samtidigt som de tog ut pension.

Omkring 90 procent av alla som arbetar i Sverige har också tjänstepension.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Läs mer:

Cred & Källa: Hon tog på sig rollen som pensionsdetektiv


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *