Här är årets största försvarsaffärer

Ett Rafale-plan under uppvisningen vid flygmässan i Paris i somras. Rafale har precis fått sitt stora genombrott på exportmarknaden. Foto: Francois Mori/AP

Om det är något som utmärker försvarsindustrin så är det att förhandlingarna tar lång tid. Och när allt är klart så är det sällan ändå riktigt klart.

Den principen är Indiens köp av stridsflygplanet Rafale från franska Dassault ett bra exempel på. Indien skulle från början köpa 126 stridsflygplan och det var en imponerande affär som Dassault tog hem medan Saabs Gripen slogs ut ur upphandlingen.

Men i praktiken gick det sedan oändligt trögt att få till ett avtal och efter många turer och politiska skiften slutade det i början av 2015 med att Indien i stället skulle köpa 36 Rafale-plan, fast då direkt från den franska staten.

De diskussionerna har pågått och har bland annat kretsat kring hur mycket som kan komma att tillverkas i Indien, som är världens största vapenimportör men också vill bygga upp sin egen försvarsindustri.

För Dassault var det ett mycket viktigt beslut. När året började fördes det mest diskussioner om hur bolaget skulle kunna driva arbetet med Rafale vidare.

Trots stora insatser hade Rafale inte fått någon utdelning på utlandsmarknaden och de plan som tillverkats hade bara gått till franska försvaret. Det var ett klart hot och ministrar pratade om att man såg slutet för Rafale, som bland annat förlorat en upphandling i Schweiz mot Saabs Gripen – en affär som senare stoppades genom en folkomröstning.

Men senare vände det rejält för Dassault som vid sidan av Indien i år även kunde räkna in beställningar från Egypten och Qatar på 24 Rafale-plan vardera.

Se artikeln här:

Cred & Källa: Här är årets största försvarsaffärer


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *