Finansministrarna litar inte på Grekland

Greklands finansminister Euklidis Tsakalotos samtalar med IMF-chefen Christine Lagarde. Foto: Francois Lenoir/Reuters

Bryssel. Mötet mellan euroländernas finansministrar har börjat, och redan på väg in i lokalerna signalerade några av deltagarna att uppgörelsen mellan Grekland och den så kallade Trojkan – EU, ECB och IMF – långt ifrån är klar.

Förslaget som grekerna har lagt fram och som listar vilka åtstramningsåtgärder och reformer de kan åta sig i gengäld för nya krislån på uppemot 70 miljarder euro är visserligen en bra grund att bygga vidare på, verkar övriga euroländers samlade bedömning vara. Men åtstramnings- och reformförslagen på listan är inte tillräckliga och listan är inte heller tillräckligt detaljerad. Framför allt så är tilliten till att grekerna verkligen håller vad de lovar och inför nya nedskärningar låg.

I den trånga kafeterian där pressen sitter inklämd, i en sidobyggnad till rådsbyggnaden i Bryssel, växte på eftermiddagen besvikelsen: det blir alltså troligtvis ett toppmöte med hela EU:s 28 stats- och regeringschefer på söndagen, och den soliga himlen och 35-gradiga helgvärmen i Belgien får alltså gå outnyttjad.

– Vi är inte framme ännu. Det kommer att bli ett svårt möte. Det finns brister på innehållet, både kring reformer och budgetansträngningar, och även för förtroendet, sade eurogruppens ordförande, den nederländska finansministern Jeroen Dijsselbloem, på väg in till mötet.

Nederländernas finansminister Jeroen Dijsselbloem. Foto: Virginia Mayo/AP Photo

– Det som saknas är detaljer. Vi behöver också garantier för genomförandet, sade hans österrikiske kollega Hans Jörg Schelling.

Den lettiske finansministern Janis Reirs var kanske minst diplomatisk:

– Förslaget vi fått är som en gammal soppa som man värmt upp i mikrovågsugn, sade han.

Italiens finansminister Pier Carlo Padoan påminde dock om att avsikten med eurogruppsmötet inte var att nå en uppgörelse nu, utan att starta förhandlingar.

Det var nu inte meningen att ett färdigpackat avtal skulle kunna skrivas på och förseglas denna helg, och att tjänstemännen i Frankfurt, Bryssel och Aten sedan skulle kunna åka på semester. När finansministrar och regeringschefer har skakat hand så måste tekniska och juridiska detaljer alltid lösas och krångliga ratificeringsrundor sätter igång. I EU-sammanhang är det sällan riktigt klart när man tror att det är klart.

De flesta tror dock att det kommer att bli något slags uppgörelse redan i helgen. Grekland kan inte få fylla spaltmetrar med katastrofrapporter i all evighet: investerare flyr hellre än slänger sina pengar på en kontinent och i en valuta som verkar lös i konturerna. Det är stor press på euroländerna att hålla euron intakt.

Även om Grekland och den grekiska ekonomin enbart representerar en liten, liten del av euroområdets ekonomi så skulle ett grekiskt utträde ur valutasamarbetet vara en förkrossande symbol för att ingångna politiska avtal och samarbeten väger lätt – kanske lika lätt som hela det EU-projektet.

På söndagen kan man förvänta sig att stats- och regeringscheferna åtminstone ger politiska löften om en överenskommelse som en gång för alla kan få slut på evighetsdramat om den grekiska skuldkrisen.

En tjänsteman i eurogruppens särskilda arbetslag för Greklandsfrågan sade på lördagen att alla i laget ställt in sina semestrar och i fem-sex veckor framöver ska arbeta med avtalet i Bryssel. Det skulle vara tillräckligt med tid för de olika euroländernas hemmaparlament att debattera och kanske rösta om räddningspaketet innan det kan träda i kraft.

Läs mer:

Cred & Källa: Finansministrarna litar inte på Grekland


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *