Finansministerns svar på rådets kritik

I dag presenterade Finanspolitiska rådet sin senast rapport, som innehåller tuff kritik mot regeringen på en rad punkter. Bland annat menar de att regeringen sparar för lite.

– Vi ärvde de största underskotten som Sverige har haft sedan budgetsaneringen. Regeringen kopplar nu ett fast grepp om statsfinanserna och betar av underskotten steg för steg, säger finansminister Magdalena Andersson (s) till SvD Näringsliv, och fortsätter:

– I närtid gör Finanspolitiska rådet en liknande bedömning som vi. Sedan tycker de att man på lite längre sikt ska höja skatterna mer än vad vi tycker verkar väl avvägt. Så där skiljer sig synen.

Finanspolitiska rådet menar även att ni kommer få väldigt svårt att nå ert mål om EU:s lägsta arbetslöshet.

– Alla åtgärder var ju inte med i vår första budget. Här har vi möjlighet att komma med nya åtgärder i varje budget som presenteras fram till 2020. Här kommer det krävas ytterligare åtgärder och det planerar vi för redan i höstens budget.

De menar att det skulle behövas sänkt arbetslöshetsersättning och låglönejobb av tysk modell för att få ner arbetslösheten rejält. Vad säger du om det?

– Svensk historia visar att man kan ha en låg arbetslöshet och en fungerande a-kassa. Sverige visar att det går att på andra sätt få ner arbetslösheten, till exempel genom att föra en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Men finns det verkligen någon chans att komma ner till EU:s lägsta arbetslöshet, det målet känns avlägset i dag?

– Ja, fast det är inte så länge sedan vi hade en arbetslöshet på de nivåerna i Sverige, så det borde inte vara omöjligt. Det krävs dock en aktiv politik och jobben kommer att vara i fokus i alla budgetar vi presenterar fram till 2020.

Finanspolitiska rådet menar att höjd a-kassa och avskaffande av rabatten på att anställa unga ökar arbetslösheten med omkring 0,5 procent. Det går i helt motsatt riktning mot det ni vill uppnå.

– Jag tycker man ska vara lite försiktig med att dra allt för långtgående slutsatser på den typen av beräkningar. De är väldigt osäkra. Men självklart kommer det krävas mycket åtgärder från regeringens sida.

Hur påverkas er politik av finanspolitiska rådets kritik?

– Självklart välkomnar vi rapporten. Jag tycker det är bra att det finns ett finanspolitiskt råd och kommer naturligtvis läsa detta med stort intresse. Men det är inte oväntad kritik.

I dag kom de senaste inflationssiffrorna, de var betydligt lägre än väntat. Inflationen mätt som KPI är -0,2 procent. Hur ser du på att vi nu har deflation igen?

– Det är bekymmersamt att Riksbanken har svårt har svårt att nå sitt inflationsmål. Det är också något man måste ha med sig när man funderar på vad som är den mest avvägda finanspolitiken framöver.

Gör den superlåga inflationen att ni kan föra en mer expansiv finanspolitik?

– Vi kommer att föra en mycket stram politik, eftersom vi måste beta av underskotten. Hade vi inte haft så stora underskott hade vi kunnat driva en mer expansiv politik och på så sätt understödja Riksbanken, säger finansminister Magdalena Andersson.

Läs mer:

Cred & Källa: Finansministerns svar på rådets kritik


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *