Facken har förlorat 1 miljard på börsfallet

Byggnads ordförande Johan Lindholm och Kommunals ordförande Annelie Nordström (avgår i maj).

Fackförbunden placerar en stor del av medlemmarnas pengar på aktiemarknaden. Vissa har varit framgångsrika. Lärarförbundet ligger exempelvis på 8 procent plus sedan årsskiftet 2014/2015. Och trots att de flesta fackförbund ligger på minus finns det ett par som har lyckats prestera bättre än börsen som helhet. IF Metalls och Handels portföljer har tappat 5,5 respektive 5 prsocent. Medan hela börsen har backat med 12,5 procent.

Men det finns också några som visat sig vara mindre pricksäkra. Kommunals aktieportfölj har tappat nära 18 procent under perioden. SvD Näringsliv har tidigare rapporterat om hur den skandalomsusade organisationen har lagt hela 60 procent av sina aktiebesparingar i Swedbankaktier. ”Vårdslös spekulation” och ”förkastligt” enligt privatekonomer. Strategin har alltså inte heller varit särskilt lönsam.

Kommunal, som skakats av en förtroendeskandal, ser nu över bland annat förvaltningen av medlemmarnas pengar efter att kassören Anders Bergström slutat. En stor del av Kommunals pengar förvaltas av externa rådgivare där Swedbansk fondbolag Robur hör till dem som har det största mandatet. Men den absolut största andelen av Kommunals direktägda aktier i Swedbank har förbundet själva ansvar för.

– Historiskt så har relationen mellan förbundet och Swedbank varit nära, men det finns säkert skäl att diskutera om vi ska ha direktägda aktier och vilka aktier i sådana fall. Det är en av frågorna vi nu kommer att titta på säger Niklas Rengen, ekonomichef på Kommunal.

Kommunals A-kassa, som har en egen aktieportfölj, noterar en ännu större förlust och har rasat med 30 procent sedan förra årsskiftet.

Unionen, däremot, som har den största aktieportföljen – till ett värde av 10,7 miljarder – har tappat 7,2 procent. Aktiefallet har dämpas mycket tack vare investeringen i krigsmaterieltillverkaren Saab – en av världens största vapenproducenter. Handeln med krigsmateriel påverkas inte av lågkonjunkturer och Saab-aktien har istället stigit med 27 procent. Frågan är hur Unionen ser på att portföljen räddas av krigsmateriel.

Karl-Magnus Björklund, ansvarig för kapitalförvaltning på Unionen, uppger att man har beslutat att den etiska gränsdragning grundas på ILO:s kärnkonventioner, FN:s organ för arbetslivsfrågor.

– De är relaterade till arbetsmarknaden, att företagen inte använder tvångsarbete, barnarbete eller diskriminerar. För att kontrollera det här synas vi portföljen halvårsvis. I dagsläget bryter inte Saab mot de normerna, säger han.

Karl-Magnus Björklund betonar också att Saab är en stor arbetsgivare för förbundets medlemmar.

Unionens stora innehav i Saab får kritik av Claes Hemberg, sparekonom på Avanza. Han menar att Unionen kan få svårt att hålla isär sina roller.

– Vems sida är Unionen på? Att vara en av de största aktieägarna i ett bolag där många medlemmar är anställda innebär att förbundet har motstridiga intressen. Är det bolagets bästa eller medlemmarnas bästa man prioriterar, säger Hemberg.

Annars är en vanlig invändning mot företag i vapenindustrin etik. Även om många medlemmar arbetar i industrin så har Unionen också många medlemmar som inte gör det. Att Saab hör till ett av de bolag Unionen satsar mest på medlemmarnas pengar ses dock inte som ett problem av Unionen.

Etiska fonder brukar utesluta Saab, hur har ni resonerat?

– Det beror på var man drar sin gräns, många förvaltare vill inte äga aktier i krigsmateriel eller tobak. Men vår gränsning har varit de här internationella normerna, säger Karl-Magnus Björklund och fortsätter:

– Enligt oss får man inte bryta mot mänskliga rättigheter men den bedömning som vårt konsultbolag gör varje år visar ju att Saab ändå håller sig inom ramen. Sedan kan man alltid lägga etiska värderingar i produkterna. Men vi har inte dragit gränsen på det sättet.

Att många fackförbund har stora innehav i få aktier väcker frågor menar Hemberg.

– Förbunden gör samma fel som privatsparare, de blir kära i sina innehav och glömmer bort att balansera om, vilket skulle stabilisera värdet en hel del, säger han.

– Stora innehav i få aktier, i de här fallet att facken har onormalt mycket Swedbankaktier skapar också frågor om det finns andra syften med investeringen än att just tjäna pengar på den, säger Cleas Hemberg.

När Kommunals kassör Anders Bergström, nyligen tvingades bort framgick att han hade ett trettiotal förtroendeuppdrag kopplade till bland annat Folksam som är största ägare i Swedbank.

Att Unionen äger så mycket aktier i Swedbank, cirka 12 procent av den svenska aktieportföljen, förklarar Karl-Magnus Björklund med att man gick in under finanskrisen och att det sedan dess varit en god investering.

– Det är en stor position i vår portfölj. Men vi tycker att bankerna är rimligt värderade.

Just Swedbank sticker ut i många av de fackliga portföljerna. Byggnads Västs portfölj, gamla Byggtolvan, har enbart Swedbank i sin portfölj med direktägda aktier. Byggtolvan tappade därmed 10 procent av sitt portföljvärde förra året.

– Jag vet inte exakt varför investeringen gjordes för det var före min tid. Men det har varit en bra aktie även om vi har tankar att vi inte ska ha direktägda aktier så är det inget som strider mot vår placeringspolicy, säger Benny Augustsson Kassör Byggnads Väst.

Totalt sett har de sju fackförbunden som SvD gått igenom tillsammans tappat 967 miljoner kronor sedan årsskiftet 2014/2015 fram till mitten på januari.

Läs mer här:

Cred & Källa: Facken har förlorat 1 miljard på börsfallet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *