Experten: Därför ska du blötlägga maten

En del livsmedel innehåller antinutrionella substanser som motverkar eller hämmar utnyttjandet av näringsämnen i kosten. Enligt Rikard Landberg, livsmedelsforskare på Sveriges Lantbrukaruniversitet, gäller det framförallt baljväxter såsom ärtor och böner men även en del fröer, nötter och spannmål.– Genom att blötlägga försämras inte upptagningen av näringsämnen från annat man äter, säger han.Att göra det är alltså inget måste. Nötterna eller bönorna får inte ett högre näringsvärde för att man blötlägger dem.► LÄS MER: Så påverkar egentligen gröna kaffebönor din vikt– Möjligen kan halten av vissa vattenlösliga vitaminer minska till följd av urlakning, säger Rikard Landberg.Men samtidigt gör blötläggningen att de antinutrionella substanserna lakas ur eller bryts ner vilket gör det lättare för kroppen att smälta maten. Särskilt viktigt är detta för baljväxter som innehåller relativt stora mängder antinutrionella substanser. Görs det inte kan det blockera kroppen från att tillgodose sig av näringsvärdet från annat man äter i samband med exempelvis bönor.– Men det behöver inte ske genom blötläggning.

Läs mer:


Experten: Därför ska du blötlägga maten


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *