Expert tror på ny metall till världshandeln

Heath Jansen, råvaruexpert på Citi. Foto: Tomas Oneborg

Marknader färgas av sin tid. I dag spekuleras det i om vete, kött eller fosfor kan bli attraktiva handelsvaror att spekulera i framöver, på grund av brist eller ökad efterfrågan. Citis råvaruexpert Heath Jansen delar uppfattningen att nya ämnen kommer tränga sig in på världsmarknaden för råvaruhandel, men han ser en hetare kandidat.

– Lithium. Världen utvecklas och jag tror att framför allt att lithium och lithiumbatterier kommer att efterfrågas. Det pågår en kraftig energiomställning till vind och sol. När solen inte skiner och vinden inte blåser måste vi hitta sätt att använda energin senare. Det gäller också för elbilar. Nya lagringstekniker kommer att kräva lithium, säger han.

Även olika fiber- och lättviktsmaterial i bilar kommer att bli attraktiva när tillverkarna försöker minska bilarnas bränsleförbrukning, enligt Heath Jansen.

– Men det handlar om en utveckling, inte en revolution. Vi kommer att behöva stål även framöver.

Att spekulera i nya råvaror är förknippat med hög risk. Tidigare har större investerare sökt sig till just råvaror när andra tillgångar känts osäkra. I år har börsen varit skakig, både nära och långt bort. Stockholmsbörsen och Shanghai-börsen har på kort tid förlorat stora värden. Trots det flyr investerare inte till råvaror.

– Vi har sett den omvända tendensen, fler lämnar råvaror. Tidigare har passiva investerare sett råvaror som ett sätt att sprida risken. Men normalt så använder investerare obligationer och räntepapper för inkomst och aktier för att få tillväxt. I dagens lågräntemiljö ger inte obligationer och räntepapper något, vilket gör att investerare använder aktier för inkomst.

Lågräntemiljön får omfattande konsekvenser, menar Heath Jansen.

– Det pressar företagen globalt till att göra besparingar. Så när centralbankerna försöker få igång ekonomin med kvantitativa lättnader så blir resultatet det omvända. Företagen agerar i den här miljön tvärtemot hur centralbankerna vill.

I år har priset på olja tillfälligt varit nere under 40 dollar fatet, den lägsta nivån sen år 2009. Andra råvaror som stål har dragits med i fallet.

– Råvarupriserna kan fortsätta ner. Kina har stått för en kraftig efterfrågan de senaste åren så för stål och kol handlar det om en normalisering av användandet. När det gäller nickel, aluminium och zink kan efterfrågan ändå vara stabil de närmaste åren i takt med att Kinas ekonomi blir mer konsumentdriven. De här metallerna används i många varor.

Kina står inte bara för efterfrågan utan är också en betydelsefull producent, framför allt av stål. Kina har en överkapacitet som gör att landet är en stor exportör.

Hur påverkar den kinesiska ekonomins tillbakagång?

– Även om ekonomin backar finns en underliggande tillväxt. För råvaror kommer hela den globala tillväxten att spela roll. Kina kan tillsammans med Ryssland fortsatt producera stål till den lägsta kostnaden i världen. Tidigare har stål prissatts regionalt men det börjar luckras upp med resultatet att Kina sätter världspriset. Och då hålls det nere.

Påverkar konflikten i Ukraina Rysslands roll som producent?

– Ukraina har tidigare exporterat runt 40 miljoner ton stål och det har gått ner till i princip ingenting. Ryssland exporterar någonstans kring 5–6 miljoner ton men när det sätts hinder mot Ryssland hittar landet andra vägar. Stål fungerar så. Täpper du till ett hål så letar det sig ut någon annanstans. Ryssland kan sälja genom Ukraina eller via Turkiet.

Inom EU pågår förhandlingar om hur metall- och gruvföretag ska åläggas krav på att spåra och redovisa ursprunget för olika metaller. Unionen vill komma åt problemet med så kallade konfliktmineraler, alltså att utvinningen finansierar konflikter i länder som Kongo. USA har redan sådana regler.

– Företagsansvaret har fått en allt större roll för producenternas möjlighet till finansiering. Banker ser större risker i mineralverksamhet och ställer högre krav på hur företagen agerar gentemot människor och miljö. Rio Tinto exempelvis har börjat marknadsföra sig som en producent av, hållbara är nog inte rätt ord, men konfliktfria mineraler.

Se mer här:

Cred & Källa: Expert tror på ny metall till världshandeln


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *