EU-oro för svensk kris – trots amorteringskrav

Amorteringskravet lugnar inte EU-kommissionen som har Sverige under bevakning. Sverige är inte annorlunda än andra länder var budskapet – en kris kan inträffa här.

Foto: Tomas Oneborg

Samtidigt som politikerna i Riksdagens finansutskott fattade beslut om amorteringskravet debatterades hushållens skulder i Europahuset på Regeringsgatan. Först ut att tala var István Székely, direktör på EU-kommissionen med ansvar för just Sverige.

– BMW är en fantastisk bil, men när du kör i 300 kilometer i timmen måste du vara försiktig, varje litet misstag kan skapa problem, sa Székely.

Székely valde alltså att likt finansminister Magdalena Anderssons likna Sveriges ekonomi med en bil, men där slutar likheterna. När politikerna nu firar amorteringskravet har EU-kommissionen placerat Sverige under särskild bevakning.

István Székely, direktör på EU-kommissionen med ansvar för just Sverige, betonar att Sverige inte är annorlunda jämfört med andra länder – en kris kan inträffa här. Foto: Anders Ahlgren

Budskapet går inte att ta miste på. Sveriges ekonomi må vara välskött och tillväxten stark men det finns ett stort problem: den heliga treenigheten.

Nej, EU-kommissionen har inte blivit religiös. Det handlar om en bostadsmarknad i obalans där priserna fortsätter stiga – vilket leder till allt mer skuldsatta hushåll som dessutom lånar till rörlig ränta – som i sin tur har lånat pengarna av banker som i allt större grad har kommit att fokusera på bolån, där en stor del av pengarna lånas upp utomlands.

Min ödmjuka inställning, och jag har sett ett stort antal länder i kris, är att det är bättre att försöka tänka det otänkbara än att bli förvånad.

Önskelistan från externa bedömare som EU-kommissionen, OECD och Internationella valutafonden är välkänd. Det handlar om att införa ett skuldkvotstak, se över ränteavdragen, återinföra en fastighetsskatt, sänka reavinstskatten och ändra hyresregleringen.

På torsdagen tog Istvan Székely diskussionen ett steg längre.

– Min ödmjuka inställning, och jag har sett ett stort antal länder i kris, är att det är bättre att försöka tänka det otänkbara än att bli förvånad, sa han under sitt anförande.

Székely sätter fingret på en framtida öm punkt i Sverige. Nämligen vad som skulle hända om bostadspriserna skulle falla. Finansinspektionens generalsekreterare Erik Thedéen varnade så sent som i tisdags för blodpuddingseffekten.

När hushållen drar ned på sin konsumtion lämnas den hängmörade oxfilén kvar i saluhallarna till förmån för blodpudding från ICAs kyldisk. Troligen får även nya Volvo V90 stå kvar i bilhallen och Norwegian lär inte längre köra fulla plan till Bangkok.

Tänk om en svensk Donald Trump skulle dyka upp i den politiska debatten och locka väljare genom att skälla på de oansvariga bankerna.

Det stannar inte där. Hur skulle bankerna agera? Vad mer än att ge likviditetsstöd kan Riksbanken göra i ett läge där reporäntan redan är på minus. Finansminister Anderssons budget är tänjd från alla håll, trots hög tillväxt – från var skulle hon skaka fram pengar och till vilket pris?

Om bostadspriserna i Sverige faller skulle det ske i ett läge där allt mer extrema partier och politiker vinner mark i världen. Tänk om en svensk Donald Trump skulle dyka upp i den politiska debatten och locka väljare genom att skälla på de oansvariga bankerna.

Kanske är det också ansvaret för hela rikets ekonomiska och politiska framtid som skulle kunna förmå Socialdemokraterna och Moderaterna att enas om reformer. Om de är uppriktigt oroliga över utvecklingen, och om de vill behålla bilden av sig själva som statsbärande partier, bör de också vilja och våga agera.

Anmäl dig här

Se mer här:

Cred & Källa: EU-oro för svensk kris – trots amorteringskrav


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *