Ekologisk hudvård – LivingGreen

Hudterapeuten om ekologisk hudvård

Alla vill se snygga ut, men vad innehåller egentligen burkarna vi köper i varuhusets skönhetsavdelning? Det finns anledning att vara skeptisk och söka efter ekologiska hudvårdsprodukter.

Namn: Josefine PerssonYrke: Nybliven PR-konsult, men även massageterapeut och hudterapeut.
Intressen: Älskar att styrketräna och springa och har siktet inställt på Honululu Marathon 2010.
Bidrag till ett grönare liv: Köper ekologiska matvaror i butik eller på Bondens marknad. Älskar second hand kläder!

Många skönhetsprodukter består av olika blandningar av syntetiska kemikalier. Huden, som är kroppens största organ, har förmåga att ta upp en del ämnen i små mängder. Ämnena penetrerar huden, når blodkärlen och transporteras sedan runt i kroppen. Även om en produkt innehåller mycket små mängder av dessa ämnen, lagras en del av dem och blir kvar i kroppen. Därför är det viktigt att granska vad skönhetsprodukterna innehåller, och välja ut dem som innehåller så få skadliga ämnen som möjligt. Under de senaste åren har vissa kosmetiska ingredienser uppmärksammats i medierna, eftersom de kan kopplas till hälsorisker. Många upplever då att ekologiska produkter är ett säkrare alternativ. Särskilt personer som lider av känslig hud, eksem eller psoriasis kan känna att ekologisk hudvård fungerar bättre för dem. Anledningen skulle då vara att ekologiska produkter innehåller mycket små mängder av syntetiska kemikalier, eller inga syntetiska kemikalier alls.
Men hur kan man veta att den skönhetsprodukt man är intresserad av verkligen är ekologisk? Det är ingen lätt uppgift. Det finns EU-regler som avgör vilka livsmedel som ska få kallas ekologiska. Men än så länge saknas motsvarande regler för textilier och skönhetsprodukter. Det är alltså fritt fram för en producent att märka eller beskriva sin produkt som ekologisk även om den bara innehåller minimalt av ekologiska ingredienser. Den kan till och med innehålla icke-ekologiska ingredienser som är tveksamma från hälsosynpunkt och som inte är tillåtna enligt ekologisk standard i andra sammanhang.Ett sätt för dig som konsument att hitta rätt, är att titta efter en certifieringslogotyp, till exempel Soil Association (www.soilassociation.org). Det är en brittisk organisation som certifierar en rad varor och tjänster, bland annat inom området hygienartiklar och skönhetsprodukter. KRAV hänvisar till Soil Association som pålitligt. En vara med deras märke måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. En produkt som har Soil-märket plus texten ”made with xx procent organic ingredients’” måste innehålla minst 70 procent ekologiska ingredienser. Här är några exempel på märken du kan välja som är certifierade av Soil Association:Bentley Organic är ett litet familjeföretag i engelska Leeds. Det grundades redan år 1800 och drivs fortfarande på samma plats som för två sekel sedan. Företagets sortiment är det första helt ekologiska som lanserats i Storbritannien. Bentley Organic utvecklar och tillverkar sina produkter helt själva.Essential Cares filosofi är enkel: alla ingredienser ska ha terapeutiskt värde. Dessutom ska det skänka glädje att använda produkten. Även detta företag är engelskt, och det använder sig av koncentrerade örter och eteriska oljor i sin produktion. Allt uppges vara fritt från alla potentiellt hälsofarliga syntetiska kemikalier.Pais grundare Sarah Brown blev inspirerad att skapa en naturlig hudvårdsserie, eftersom hon själv led av svår allergi med symtom i huden. Läkarna rekommenderade henne att varje dag ta stora doser antihistamintabletter, något som Sarah Brown inte kunde acceptera. I stället tog hon saken i egna händer och utvecklade Pai. I tillverkningen används bara naturligt framställda ingredienser utan syntetiska konserveringsmedel.Text: Josefine Persson

Fortsätt att läsa här:


Originalartikeln: Ekologisk hudvård – LivingGreen


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *