Delningsekonomin växer i Sverige

Taxitjänsten Uber har växt fram inom delningsekonomin. Foto: Heiko Junge / TT

Det handlar om olika sätt att utnyttja vilande resurser, saker som inte används så mycket genom att till exempel låna, byta, dela eller hyra saker av varandra.

– Till exempel när du inte använder din bostad eller din bil kan du upplåta den till någon annan, säger Karin Bradley, universitetslektor på Kungliga tekniska högskolan, KTH.

Uppfinningsrikedomen på området är stor. Bostadsuthyrningstjänsten Airbnb och taxitjänsten Uber är plattformar som växt fram inom delningsekonomin.

Mindre uppmärksammad är den mer småskaliga delningen. Fruktförmedlingar, lånegarderober och verktygs- och bilpooler sprider sig lavinartat via exempelvis föreningssajter och facebookgrupper.

Ett av de nyaste exemplen i Sverige är Airdine, en app där privatpersoner som tycker om att laga mat och äta middag ihop med nya bekantskaper kan finna varandra.

Digitala plattformar har gjort det enklare för konsumenter att dela med varandra i stället för att gå via en traditionell mellanhand.

– Det skapas oerhört många tjänster och plattformar inom delningsekonomin just nu. Det finns en enorm innovationskraft i Sverige, säger Karin Bradley.

I exempelvis Sydeuropa började delningsekonomin växa efter den ekonomiska krisen 2008. I Sverige är det framför allt intresset för hållbarhetsfrågor och sociala aspekter som har drivit på utvecklingen menar Karin Bradley.

Men ändrade konsumentbeteenden ställer nya krav på samhället. Dagens regelverk är uppbyggt kring att en näringsidkare säljer till en konsument.

Om du blir sjuk när du ätit mat i någons ”hemmarestaurang” eller skadar dig på ett lånat verktyg finns inga tydliga regler, och det är inte säkert att din försäkring täcker skadan.

– När det är konsument till konsument är skyddet inte lika starkt. Det finns många gråzoner, säger Karin Bradley.

Hon har regeringens uppdrag att kartlägga delningsekonomin och komma med förslag på hur lagstiftningen kan anpassas till den nya ekonomin.

Skatteverket utreder också hur det ska bli enklare för dem som tillhandahåller varor och tjänster inom delningsekonomin att betala skatt.

Till exempel Uber har hamnat i blåsväder för att flera av deras förare har åtalats för olaga taxitrafik.

– Reglerna vi har i dag blir komplicerade i vissa situationer och det ökar risken för fel. I dag finns inga kontrolluppgifter som fångar upp den här typen av transaktioner, säger Rebecca Filis, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Att delningsekonomin kommer att fortsätta att växa och få en större betydelse i vårt samhälle råder ingen tvekan om.

– I takt med att det blir knappare om resurser i världen kommer vi att behöva hushålla mer med våra resurser, säger hon.

Anmäl dig här.


kundservice.svd.se

Se artikeln här:

Cred & Källa: Delningsekonomin växer i Sverige


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *