”Bra med time out från eurosamarbetet”

SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Vad gjorde att de inte kom överens till slut?

– Jag tror att ansvaret ligger hos grekiska regeringen. Regeringen och premiärminister Tsipras har varit bakbunden av de vallöften han ställde ut i början av året att det inte ska bli fler åtstramningar, säger Robert Bergqvist till SvD och tillägger att den grekiska regeringen inte kan acceptera de åtstramningar som stödprogrammet trots allt inkluderar och att det verkar ha funnits en vilja från trojkan – EU, Internationella valutafonden och Europeiska centralbanken – att gå Grekland till mötes.

Det som sker bedömer han dock kunna vara ”ytterligare del i ett taktiskt spel” från både EU:s och Greklands håll.

– Från grekiskt perspektiv vill man få fram ett bättre avtal och från eurogruppens sida vill man tvinga tillbaka Grekland till förhandlingsbordet. Och egentligen tror jag också att man vill att Grekland drar tillbaka folkomröstningen. Den har blivit en omöjlig ekvation för den grekiska regeringen, man utlyser en folkomröstning om att säga ja till åtstramning och samtidigt rekommenderar regeringen i praktiken att folket ska säga nej.

Så blir det någon folkomröstning trots beskedet?

– Det är en bra fråga. Jag tror det finns respekt hos de 18 övriga euroländerna att man inte ska intervenera i inrikespolitik och respektera det demokratiska systemet. Det man inte har förståelse för i Bryssel, tror jag, är att Grekland i det här fallet nästan har valt att använda folkomröstningsverktyget som ett sätt att utöva utpressning mot resten av Europa, säger Robert Bergqvist.

Att Grekland, som läget ser ut nu, inte kommer kommer kunna betala amorteringen till Internationella valutafonden på tisdag, innebär att landet på pappret kommer gå i konkurs på onsdag, enligt Robert Bergqvist. Och att grekerna tar ut sina pengar från banken i rädsla för en kollaps av det grekiska banksystemet gör läget ”oerhört allvarligt”.

– Optimisten i mig säger att det här är fortfarande ett taktiskt spel att få tillbaka parterna till förhandlingsbordet. Vi har ytterligare några timmar på oss innan dörren är stängd. Men pessimisten säger att det här går inte. Båda parter – övriga 18 euroländerna å ena sidan, Grekland å den andra – är förlorare i att inte komma överens. Men den största förloraren i det korta perspektivet är Grekland som jag bedömer det.

Kommer Grekland lämna eurosamarbetet?

– Det är egentligen ingen som vet. Om jag tänker logiskt så tänker jag man måste hitta en lösning. Men samtidigt när jag ser grekiska regeringens beteende de senaste dagarna och 24 timmarna kan det absolut hända. Man måste bedöma sannolikheten i dag som betydligt högre än för bara några dagar sedan att det blir en Grexit och tyvärr blir det i så fall inte under ordnade former.

En kontrollerad Grexit , eller ”timeout från eurosamarbetet”, vore ändå bra för Grekland för att hitta verktygen för att lösa sin ekonomiska och finansiella kris, resonerar Robert Bergqvist.

Han säger även att Grekland gått emot den överenskommelse som legat till grund för tidigare stödpaket. Att ordning och reda är viktigt för att eurosamarbetet ska hålla och att det är viktigt att ”inte få pärlband av andra politiska partier ute i Europa som ser detta som en framgång att man i praktiken kan ta hela eurosamarbetet som gisslan för få igenom sin politik”.

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: ”Bra med time out från eurosamarbetet”


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *