Bönhörd – av ny pasta

Mat & vikt

En maffig pastarätt har inte alltid gått hand i hand med hälsotänk. Men med allt flera olika sorters pasta tillverkad av bönor blir det betydligt enklare för pastaälskare att äta nyttigt och dessutom få en proteinboost.

Bönpasta blir en allt vanligare stapelvara i hälsomedvetna och glutenintoleranta svenskars skafferier. Nya varianter lanseras friskt – gjorda på sojabönor, kikärtor eller vita eller svarta bönor. Kungsörnen är också på gång med att lansera en hybridpasta, en vanlig pasta som består av en tredjedel bönor.

Går att lura i barn

Bönpasta ser ut som vi är vana att se pasta, som spaghetti, fettuccine, makaroner och pastaskruvar. Här har vi alltså något så unikt som nyttigheter som går att lura i också de mest matskeptiska pasta-och-ketchup-barn.

Redan invanda och älskade pastarecept går dessutom utmärkt att fortsätta använda, bara att byta ut den vanliga pastan mot bönpasta.

Proteinboost

Vad är det då som gör den nya pastan så nyttig?

Muskelbyggare och träningsglada gör vågen för ett protein-innehåll som landar någonstans mellan 20-45 procent. Eftersom bönpasta i sig innehåller så mycket protein ger den dig dessutom ett utmärkt tillfälle att dra ner på protein från kött i resten av måltiden och istället satsa mer på grönsaker.

Glutenfritt

Lågt GI är ett annat dragplåster. De kolhydrater som finns i bönpastan tar nämligen längre tid för kroppen att bryta ner, vilket gör att du också håller dig mätt längre.

För glutenintoleranta är den helt glutenfria pastan också ett lyft.

Dessutom är fiberinnehållet ungefär det dubbla jämfört med vanlig vetepasta och i klass med fullkornspasta.

Här finns också en hel del vitaminer och mineraler som inte finns i vetepasta. Kalorimässigt skiljer sig bönpastan inte heller särskilt mycket från vanlig pasta.

Dyrare än vanlig pasta

På minussidan finns tyvärr priset, som ofta är en bra bit över det för vanlig pasta.

Smaken då? Ja de som redan tycker att fullkornspasta är gott brukar inte ha några som helst invändningar.

Bönpasta smakar lite annorlunda till en början, men få tycker att det smakar sämre.

Fortsätt att läsa här:

Originalartikeln: Bönhörd – av ny pasta


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *