Barnevik: Blev fiasko – föräldrarna sålde barnen som slavar

Percy Barneviks organisation Hand in Hand har medverkat till att 1,7 miljoner företag har startats, som i huvudsak leds av kvinnor. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Vid ett bejublat framträdande på SvD Näringslivs Hållbarhetsdag berättade Percy Barnevik om det som nu besjälar honom.

– Jag har stört mig över att allt som kallas hållbarhet handlar om miljö. Det viktigaste är att bekämpa fattigdomen. Det är ett jätteproblem, säger Percy Barnevik, tidigare vd i ABB, styrelseordförande i Sandvik, Skanska och under många år ohotad kung i det svenska näringslivet.

Sedan 16 år tillbaka ägnar han sig helt åt sin organisation Hand in Hand, som hjälper fattiga kvinnor i utvecklingsländer att starta företag. Organisationen lånar ut pengar och utbildar kvinnor så att de kan driva små verksamheter inom exempelvis livsmedelstillverkning, tegelbruk eller textiltillverkning.

– De här små företagen överlever när de väl startat. Även utan oss. Det är verklig hållbarhet.

Miljö, etik och demokratiutveckling är också viktiga hållbarhetsfaktorer, tycker han. Men det får andra sköta. Själv vill han hålla sig till det som blivit hans andra livsverk, Hand in Hand.

Han berättar hur han kom på att starta verksamheten. Då, för 16 år sedan, hade han just tvingats bort från ABB efter pensionsskandalen. Den tidigare så hyllade vd:n för ABB fick hård kritik för att vara girig efter att ha ordnat en gigantisk pension åt sig själv på flera hundra miljoner. Men Percy Barnevik satsade pengarna på att bryta fattigdomen hos dem som hade det allra eländigast.

– Du kommer ihåg det va? Det var många som gnällde då om min pension. Men de som gnällde då, de får se nu i stället, säger han.

Han beskriver beslutet att starta organisationen som en impuls, utifrån alla de utsatta barn han sett i fattiga länder. Det var inget han planerat eller gått och ruvat på. Mer som en plötslig insikt om vad han kunde göra med sin tid och sina pengar.

– Det är nog barnen som berört mig starkast. Jag har sett så mycket fattigdom under mina år som företagsledare. Jag hade kunskapen, jag hade pengarna och kontakterna. Då bestämde jag mig, säger han.

Idag är han stolt över det han gjort. Hans organisation har medverkat till att 1,7 miljoner företag har startats, som i huvudsak leds av kvinnor. Verksamheterna är små, och drivs ofta med mycket enkla medel utifrån de förutsättningar som finns. Trampsymaskiner, transporter på stigar och med de råvaror och möjligheter som finns på plats. Det gör företagen motståndskraftiga, exempelvis en finanskris drabbar inte de här företagen i särskilt stor utsträckning, berättar han.

Vi satsar på kvinnorna. Det är det som ger resultat. Männen super och spelar ofta bort pengarna

– Vi satsar på kvinnorna. Det är det som ger resultat. Männen super och spelar ofta bort pengarna. Kvinnorna tänker på barnen, och hela familjen lyfts ur fattigdomen, säger Percy Barnevik.

Man kan fråga sig vad det är för fel på männen.

– Jo, det kan man undra. Men det är väl som lejonhannen, som ligger där fet och lat på savannen, och väntar på att honan ska komma med maten. Det är väl tradition, eller gener. Jag vet inte varför.

Feminist är han dock inte, förklarar han, i alla fall inte i den meningen att kvinnor skulle sättas före männen. Men det är mer ordning och reda på kvinnorna.

– Här i väst så är det väl mer jämställt. Men det blir bättre resultat om vi satsar på kvinnorna, och det är det som räknas.

Det går inte bekämpa fattigdomen genom att hälla pengar över problemen, menar Barnevik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Han berättar om sin rädsla för den fattigdom som växer i ett alltmer överbefolkat Afrika. Det kommer att skapa enorma spänningar och flyktingströmmar, tror han, och enda sättet att förhindra det är att bekämpa fattigdomen på plats. Att hälla pengar över problemen, det går inte förklarar han.

– Jag har själv gått på pumpen. Jag såg slavbarn i södra Indien som jobbade i silkesväverier. De stackars ungarna var bara åtta, tio år gamla. De satt där med blåsor i händerna och torrhosta från silkesdammet. Jag köpte ut dem, och skickade hem dem till sina föräldrar. Det kostade mig ett par miljoner då. Men det blev ett fiasko. Föräldrarna sålde barnen som slavar igen.

Familjer som lever på hungergränsen bryr sig bara om maten, konstaterar han, därför så är det absolut viktigaste att bryta den extrema fattigdomen i familjerna. Frågan är vilka kunderna är till de nya små företagen.

– Även fattiga människor måste köpa mat och kläder.

Om han fick leva om sitt liv så skulle han nog göra likadant igen, säger han. Först en lång och framgångsrik tid som företagsledare och industriman. Sedan en andra karriär där han får göra konkret nytta på fältet.

– Hands on, jag är mycket så, säger grundaren av Hand in Hand.

Nu när han blivit 75 år så kan han dock inte vara lika operativ längre. Även om han jobbar för fullt, bland annat med att samla in pengar till verksamheten, så har han lämnat över ledningen till nya krafter. Organisationen kommer att överleva utan honom.

– Ja, jag är optimistisk. Jag har sett hur man kan lyfta människor ur fattigdom. Vi är på väg mot 10 miljoner jobb och det kommer att lyfta 50 miljoner människor, säger Percy Barnevik.

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: Barnevik: Blev fiasko – föräldrarna sålde barnen som slavar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *