Allt fler handlar aktier anonymt

Det fanns en tid då Stockholmsbörsen var ett myndighetsliknande väsen med femton anställda, inrymt i börshuset invid Stortorget i Stockholm. Den tiden är förbi. Börsen bolagiserades, och införlivades tids nog i den amerikanska Nasdaq-koncernen.

Under våren 2014 togs ytterligare ett steg från tidigare konventioner, och handeln gjordes anonym. Åtminstone för de som så önskar.

I dag kan mäklarhusen välja att helt enkelt inte synas i avslutslistorna. Och det är uppenbarligen en möjlighet som har appellerat. Den senaste månaden har över 70 procent av all omsättning i Hennes & Mauritz gjorts av ”anonymous”, samlingsnamnet för de firmor som valt att verka i det dolda.

Anonymiseringen av handeln, menar börsen, ska ses mot bakgrund av en förändrad marknadsstruktur. Den långtgående datoriseringen av handeln har skapat möjligheter för svenska och utländska firmor att handla via andra, befintliga, medlemmar.

Så kallad ”sponsored acess”. Detta resulterade till slut i att den amerikanska investmentbanken Merrill Lynch, tidvis ensam stod för närmare tjugo procent av all handel.

– Vi hade tidigare klart högre transparens än omvärlden, och det syntes i att många fondkommissioner valde att gå via andra medlemmar. Till slut fick vissa firmor en exceptionellt stor marknadsandel, trots att det egentligen var andra som stod bakom, säger Lauri Rosendahl, chef för den nordiska aktiehandeln på Nasdaq.

Börsen gjorde analysen att dessa firmor, dolda bakom andra namn, helt enkelt inte ville synas i avslutslistorna.

– Vi har i dag en värld med mer mekanisk handel. Om en firmas transaktioner är omedelbart synliga efter varje affär, så finns också en risk att firmans strategier kan spåras, säger Lauri Rosendahl.

I den bemärkelsen, menar börsen, fick regelförändringen avsedd verkan. Merrill Lynch, som tidigare dominerade Stockholmsbörsens handel, har krympt avsevärt och står nu för omkring 4 procent av omsättningen. I stället har firmans kunder dykt upp som nya direktmedlemmar. En av dem är allt att döma Hudson River Trading, en New York-baserad tradingfirma, som i dag står bakom cirka 7 procent av all handel i Stockholm.

Och som en form av kompensation, har börsen börjat publicera veckovisa rapporter med statistik om samtliga firmor – även de som handlar anonymt. Konsekvensen, menar Lauri Rosendahl, är att transparensen i det avseendet har blivit bättre – nu vet börsens övervakningsavdelning åtminstone vilka som rör sig i den svenska marknaden.

Förändringen utgör dock ytterligare ett avsteg från den svenska marknadens traditioner, där transparens alltid har varit ett ledord. Länge var det helt offentligt till vilka priser alla medlemmar var beredda att köpa och sälja. En modell som härstammade från den krittavla som en gång stod på golvet i det gamla börshuset.

Den insynen är sedan länge borta. I efterhand är det uppenbart att den senaste regelförändringen inte bara tilltalade firmor som tidigare har använt sig av exempelvis Merrill Lynch. Inom storbolagssegmentet, med aktier som bland andra Volvo och Nordea, är det i praktiken bara tjugo mäklarhus som handlar under synlig flagg. Utländska investmentbanker och tradingfirmor verkar helt under radarn.

Då över 90 procent av handeln i Stockholm sker i stora bolag, är konsekvensen att uppskattningsvis 65 procent av all handel i dag sker helt anonymt. Men är det odelat bra eller dåligt? Intresseorganisationen Aktiespararnas vd, Carl Rosén, är kluven.

– Vi accepterar det här motvilligt. Principiellt är det inte bra att man inte ser motparterna, men anledningen var att de ändå gömde sig bakom de stora amerikanska husen, säger Rosén.

Som talesperson för många av Sveriges sparare och har han ändå skäl att vara något belåten. För även om datoriseringen av handeln har bidragit till att Sverige successivt driver ifrån den traditionella marknadsmodellen, så har kostnaderna för privata investerare sjunkit dramatiskt.

Spreaden, det vill säga skillnaden mellan bästa köp- och säljkurs, har kollapsat, och courtagen har fallit.

Och även om det tidvis ifrågasätts huruvida datoriseringen gör marknaden bättre eller sämre, så har det aldrig varit billigare att köpa eller sälja aktier. Men kvar dröjer sig frågan hur en handel som till över 60 procent består av anonyma affärer kan betraktas som transparent. Eller som en investerare uttrycker det:

– Det är absolut inte transparent, utan ytterligare en regelförändring som gynnar stora aktörer på bekostnad av små.

Läs mer här:

Cred & Källa: Allt fler handlar aktier anonymt


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *