Akut energibrist oroar näringslivet i Japan

Det kan finnas en förkastning som kan hota den vördade vulkanen Fuji, uppgav nyligen regeringen i Tokyo. Forskarna är osäkra på om sprickan kan utlösa ett jordskalv under det vackra berget, men nyheten att denna sinnebild för Japan möjligen riskerar en framtida kollaps verkar symbolisk i ett redan skakigt läge.


Det är dock ingen kollaps som hotar Japans ekonomi trots katastrofen förra året, betonar analytiker. Tvärtom återställdes leveranskedjorna i industrin oväntat fort, och efter nedgången 2011 väntas Japans ekonomi växa med cirka 2 procent i år, om inte krisen i EU förvärras.

Men de långsiktiga problemen med väldig statsskuld, åldrande befolkning, deflation och inrikespolitisk splittring är kvar. Och Japans näringsliv kämpar med flera stora utmaningar.


Det mest akuta problemet är energibristen. Den sista kärnkraftsreaktorn i drift stängdes i början av maj för reguljärt underhåll. Före jordskalvet i fjol stod landets 54 reaktorer för 30 procent av elförsörjningen, och hela det bortfallet täcks inte genom den ökade importen av gas och olja.

Förra sommaren klarades med elransoneringar och schemalagda strömavbrott, men då var fortfarande en del reaktorer i gång. Näringslivet vill slippa en sommar med ännu värre elbrist, och regeringen har försökt få lokala myndigheter att godkänna en återstart av åtminstone några reaktorer. Men opinionen mot kärnkraft är stark.

Närmast att komma i gång är två reaktorer nära staden Oi på nordkusten några mil norr om Kyoto. Staden har sagt ja till en återstart, men än har inte länet gett klartecken.


På längre sikt är frågan hur Japan ska lyckas utveckla ny energi, även om en del reaktorer tas i drift igen. För nu är målet att med tiden avveckla kärnkraften, inte att bygga ut den.

Den andra stora utmaningen är den globala konkurrensen.

Exportföretagen har länge lidit av yenens stigande växelkurs. Efter tsunamikatastrofen 2011 har yenen stärkts ytterligare, och det året vände Japans handelsbalans till underskott.

–Yenens aktuella styrka är en spegling av eurons svaghet. Men den kom vid fel tidpunkt. Vi försöker ju hämta oss från katastrofens effekter, säger en högt uppsatt källa i Bank of Japan.


Samtidigt blir företagen i omvärlden allt vassare och koreanerna överflyglar japanerna på flera områden, till exempel i tv-tillverkningen.

–Koreanerna är fortfarande huvudkonkurrenterna, och Samsung har gått förbi Sony rejält. Kineserna är duktiga men har inte så starka varumärken än, säger Jesper Edman som är biträdande professor vid Hitotsubashi-universitetet i Tokyo.

Fler än Sony har problem. Panasonic har redovisat rekordförlust och anrika Sharp behövde i våras släppa in den taiwanesiska jätten Foxconn som delägare.

Men det finns ljuspunkter. Några elektronikföretag har ställt om snabbare. Toshiba har till exempel kompenserat minskad tv-försäljning med leveranser av datachips till Apples Iphone.

Bilindustrin har hämtat sig, även om den också möter allt starkare koreansk konkurrens. Det finns också nya affärsidéer, inte minst inom tjänstesektorn där klädkedjan Uniqlo expanderar snabbt. Och under slagordet ”Cool Japan” försöker japansk populärkultur tävla med koreanerna i Asien.


Den tredje stora utmaningen är utflyttningen av tillverkning från Japan till andra länder. Denna ”urholkning”, som pågått i många år, har tagit mer fart efter katastrofen när många företag vill ha fler underleverantörer utomlands.

–Efter Lehmankraschen 2008 har trenden varit att högteknologiska företag flyttar utomlands. I de områden som företagen har lämnat finns bara lågteknologi kvar, vilket gör det svårt att få jobb där, säger ekonomen Takunori Kobayashi på Daiwas forskningsinstitut.


Han betonar dock att Japans näringsliv fortfarande är starkt på flera områden, som nanoteknik och biovetenskaper. Andra analytiker pekar på Japans ledande roll i robottekniken och utvecklingen av elbilar. Många hoppas att återuppbyggnaden föder energismarta samhällslösningar som kan exporteras.

Enligt Sveriges ambassadör i Tokyo, Lars Vargö, är de nya krafterna i Japans näringsliv förmodligen underskattade.

Fortsätt att läsa här:

Akut energibrist oroar näringslivet i Japan


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *