600 skolbarn möter sina barnrättshjältar

På måndag 16 april möter barnrättshjältar från Colombia, USA och Rumänien hundratals skolbarn på Dieselverkstaden i Nacka i två omgångar: Kl.  9.45-10.45 samt kl: 12.30-13.30. 

  • Barnrättshjältarna är kandidater till World’s Children’s Prize, ofta kallat ”Barnens Nobelpris”. 
  • Unga musiker från Sydafrika uppträder, inklusive vinnaren av Sydafrikas Idol 2017, Paxton Fieles, 17 år.
  • 600 skolbarn från Storstockholm är på plats för att möta de barn och hjältar de studerat under våren genom WCP-programmet, världens största utbildning om barnet rättigheter och demokrati.
  • Barn från tio länder leder en fartfylld timme i två omgångar, fylld med brinnande tal och musik.
  • Torsdagen den 19 april hedras barnrättshjältarna i en ceremoni på Gripsholms slott, Mariefred, i närvaro av Drottning Silvia. Även då finns skolbarn på plats.

Ackreditering krävs för medier. Kontakta Carmilla Floyd, 0709 507407 eller carmilla@worldschildrensprize.org
Dieselverkstaden ligger på Experimentgatan 17, 131 54 Nacka


De nominerade barnrättshjältarna är

  • Gabriel Mejía Montoya hedras för sin 30-åriga kamp för Colombias gatubarn, barnsoldater och barn i fängelse. Han har utsatts för upprepade mordförsök på grund av sitt arbete.
  • Rachel Lloyd hedras för sin 20-åriga kamp mot barnsexhandeln i USA. Under barndomen i England utsattes Rachel själv för övergrepp och utnyttjades i sexindustrin.
  • Valeriu Nicolae hedras för sitt outtröttliga arbete för extremt utsatta barn i Ferentarigettot i Rumänien. Valeriu växte själv upp i fattigdom och diskriminerades för att han är rom.

Utses i världsomröstning
Årets mottagare av World’s Children’s Prize utses i en världsomröstning, Global Vote. Den ingår i WCP-programmet, som utbildar och stärker barn till att som förändrare (changemakers) stå upp för medmänsklighet, allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. WCP-programmet är världen största årliga utbildningssatsning för dessa värden. Miljoner barn deltar årligen, cirka 30 000 i Sverige. 

World’s Children’s Prize-programmet (WCP) är världens största årliga utbildningssatsning som stärker barn till att som förändrare (changemakers) stå upp för allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Sedan år 2000 har 42 miljoner barn deltagit, 630 000 av dem i Sverige.

WCP stöds av mer än 70 000 skolor i 116 länder (1 784 i Sverige), av över 778 organisationer samt utbildningsdepartement och institutioner. Sedan starten har en halv miljon lärare utbildats i att arbeta med barnets rättigheter och demokrati i skolan.

Verksamheten drivs av World’s Children’s Prize Foundation (WCPF) med stöd av bl.a. Svenska Postkodlotteriet, Sida, Forum Syd, Julia & Hans Rausing Trust, Drottning Silvias Stiftelse Care About the Children, Survé Family Foundation, Kronprinsessan Margaretas Minnesfond och Sparbanksstiftelsen Rekarne.

Se mer här:


Källa: 600 skolbarn möter sina barnrättshjältar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *