Tove Los sexuella gest under "Idol" – Expressen


Den svenska stjärnan Tove Lo är känd för att provocera.

Under sitt framträdande i ”Idol 2016″ smekte artisten sig mellan benen.

TV4 valde dock att inte klippa bort den sexuella gesten trots att ”Idol” är ett familjeprogram. Nu riktar tittarna hård ilska mot TV4.

– Självklart är det tråkigt att tittare tog illa upp under tv-sändningen, säger Clara Tengbom, exekutiv producent för ”Idol”.

Under den sjätte fredagsfinalen av ”Idol 2016″ uppträdde den svenska världsartisten Tove Lo. Tove Lo är, förutom att vara en av Sveriges just nu mest framgångsrika artister, också känd för att provocera. Bland annat har hon vid upprepade tillfällen visat brösten på scen.

Nyligen blev också hennes kortfilm ”Fairy dust” stoppad av Youtube för att den är ”för sexig”.

Och även framträdandet i TV4:s största familjeprogram ”Idol 2016″ blev provokativt. Tove Lo sjöng sin hitlåt ”Cool girl” och hade på sig t-shirt, en tröja, trosor och skor. Och det var i slutet som Tove Lo gjorde en sexuell gest – och smekte sig mellan benen.

Tove Los framträdande har gjort många tittare upprörda och nu riktas hård kritik mot TV4 på sociala medier.

”Så dåligt TV4 Är det inte meningen att det ska vara ett familjeprogram? Är det den här bilden ni vill ge av kvinnor i Sverige 2016?”, twittrar en person.

”Vad hände med familjeprogrammet?! Lapdance i trosor? Är detta det små tjejer ska tro är att vara en cool girl?”, twittrar en annan.

”Pinsamt att se henne stå där i trosor och jucka. Är det sådant som är: all publicitet är bra publicitet? Nej fy att all fokus på skrev”, twittrar en tredje.

”Tove Lo kör tydligen på sexgrejen. Synd att musiken har blivit så sexualiserad”, twittrar en fjärde.

Och de upprörda reaktionerna var många:

”Är producenterna av Idol helt seriösa? Småtjejer ser på detta”.

”Barnprogram eller Canal+ efter 00:00″.

LÄS MER: Tove Lo: Därför visar jag brösten på scen

Även på Facebook får Tove Los framträdande hård kritik:

”Vicka på rumpan och smeka sig utanpå trosorna? Trodde detta var ett familjeprogram”?, skriver en person.

”Tycker synd om barnen som blev tvungna att se detta. Musikbranschen har blivit ett skämt!”, skriver en annan.

”Hur kunde ‘Idol’ släppa igenom Tove Los scenframförande? Vi vuxna kan ta detta men vad ska alla de yngre tittarna tycka om en artist i trosor som drar handen mellan bena och slutar med att visa rumpan?”.

Många har också reagerat på att Tove Lo inte har några byxor på sig.

Clara Tengbom, exekutiv producent för ”Idol” på TV4, slår ifrån sig kritiken:

”Vi är superstolta över att Tove Lo gästar oss i ‘Idol’. Hon är en av våra svenska världsartister just nu och hennes show visade varför. Hennes konstnärliga och musikaliska uttryck är hennes eget men självklart är det tråkigt att tittare tog illa upp under tv-sändningen”, skriver hon i ett sms till Expressen.

TV4: ”Otroligt glada och stolta”

Uppträdandet spelades in i förväg, runt en timme innan sändningen, och då ville TV4 först inte svara på huruvida den grova gesten kommer visas i tv. Vad som visas i ”Idol 2016″ är extra känsligt då programmet alltså riktar sig till barnfamiljer.

– Vi kommer att sända Tove Los framträdande i sin helhet. Sen har vi flera kameror så exakt vad som kommer med är svårt att svara på nu, säger Clara Tengbom.

Men när programmet sändes i TV4 stod det alltså klart att TV4 valt att visa den sexuella gesten, trots att ”Idol” riktar sig till barnfamiljer.

Idol är ett familjeprogram, kan inte en sådan här gest vara känslig då?

”Tove Lo är en av våra mest populära svenska artister i världen just nu och därför känner vi att hon har en given plats som gästartist i ‘Idol’. Om någon skulle ta illa upp är det tråkigt men Tove Los artisteri och uttryckssätt är hennes och vi är otroligt glada och stolta över att hon gästar oss i kväll”, skriver Clara Tengbom i ett sms till Expressen.

Enligt henne har TV4 inte diskuterat huruvida gesten skulle vara med i sändningen eller inte.

”Nej vi tyckte att det var viktigt att Tove Lo fick framföra numret på sitt sätt”.

Tove Los video stoppades av Youtube

För bara några dagar sedan laddade Tove Lo upp sin nya kortfilm ”Fairy dust” på Youtube. Men filmen, där Tove Lo bland annat ligger på en säng och simulerar onani, var för grov för Youtube, som valde att plocka bort filmen.

LÄS MER: Tove Lo stoppades av Youtube – var för grov

Tove Lo kommenterade det hela på Twitter, där hon också fick massivt stöd av fansen:

”Jag släppte ‘Fairy dust” i dag men den har plockats bort av Youtube på grund av deras regler kring sexuellt innehåll. Ha! Jag är inte ens naken”, skriver Tove Lo på Twitter.

En kort tid senare valde Youtube dock att lägga upp ”Fairy dust” igen, den här gången med en åldersrestriktion.

När Tove Lo intervjuades av Pär Lernström i ”Idol” kommenterade fick hon frågan om vad som hände och svarade då:

– Youtube tyckte att den var för sexuell, på gränsen till porr, vilket det inte är. Men det är en ganska naken film, både känslomässigt och fysiskt.

I en intervju med ”Morgonpasset” i P3 har Tove Lo tidigare berättat om varför hon visar brösten på scen:

– Jag tycker att det är kul att provocera lite och det är något som jag borde få göra. Det är många killar som står utan tröja på scen, så det borde jag också få, säger hon till P3.

I en intervju med MTV har Tove Lo utvecklat resonemanget.

– Jag hatar när folk säger åt mig att jag inte kan göra något för att jag är en tjej. Då gör jag det bara dubbelt så mycket. Det betyder verkligen något för folk för jag står för något som jag tar för givet och som alla står för. Jag tycker att det är konstigt när folk säger att de inte är feminister, hur kan man inte vara för jämlikhet? Och jag tycker att alla som vill ska ha rätt att visa sina bröst, säger hon till MTV.

Fortsätt läsa:


Källa: Tove Los sexuella gest under "Idol" – Expressen