Star Wars-stjärnan: "Känns som ett skifte"


LONDON. Det är en ung kvinna som är den stora hjältinnan även i den nya Star Wars-filmen ”Rogue One”.
– Jag började träna på gymmet på en gång för alla kampscener, berättar Felicity Jones som spelar Jyn Erso.
Expressen träffade henne, rebellerna och imperieskurkarna i London.
Och fick svar på frågan:
Hur känns det att stå öga mot öga med Darth Vader?Det har förstås varit mycket hemlighetsmakeri även kring denna del av Star Wars-sagan. ”Rogue One” har anlänt till biograferna bara ett år efter ”Episod VII – The Force Awakens”.
Men handlingen i ”Rogue One” fanns framför våra ögon hela tiden. I den där förtexten som rullar fram på skärmen när ”Episod IV – Ett nytt hopp” börjar, den första av filmerna som gick upp på biograferna redan 1977.
Texten där vi får veta att en grupp rebeller lyckats komma över ritningarna till Imperiets nya förfärliga vapen, ”Dödsstjärnan”. Det är den historien som nu slutligen berättas.
Så ja, detta är tiden strax innan Luke Skywalker & Co gör sin entré. En del bekanta namn dyker upp även i ”Rouge One”. Inget mer bekant än Darth Vader.
”En hotfull ära”
En av dem som får möta honom är den australiske skådespelaren Ben Mendelsohn som spelar befälhavare Orson Krennic.
Så hur var det?
– Det var en väldigt hotfull ära i kombination med en underlig lukt. En sak som folk inte inser med Darth Vader är att det finns en väldig speciell lukt kring honom.
– Det är någon slags blandning av trä och plast och allt är väldigt disorienterande. Nästan så att ögonen börjar vattnas.

Karaktären Jyn Erso. Diego Luna som spelar rebellkaptenen Cassian Andor hade inga scener mot Darth Vader, men stötte på honom redan första dagen på jobbet.
– Jag satt och pratade med Gareth (regissören Gareth Edwards) och plötsligt hör jag dessa högljudda andningar. Jag vänder mig om och där står han, huvudpersonen i alla mina mardrömmar!
Diego Luna växte som så många av sina kolleger upp med Star Wars. Så det är förstås stort för dem att själva nu få kliva in i detta välbekanta universum.
Inte minst för Felicity Jones, den Oscarsnominerade engelska skådespelerskan, som spelar filmens huvudrollsfigur, Jyn Erso. Hon är dotter till Galen Erso (spelad av Mads Mikkelsen), konstruktören som motvilligt designat Dödsstjärnan.
– Jag blev oerhört glad när jag fick rollen, berättar hon. Efter min provspelning så gick det en månad utan att jag hört något och det brukar vara dåliga nyheter.
– Men så ringde Gareth, och jag tänkte, bäst jag tar mig till gymmet.
Många actionscener
Det var en bra idé. ”Rogue One” är det närmaste en krigsfilm som Star Wars-sagan levererat. Det är mängder av actionscener och Jyn Erso är i åtskilliga av dem.
Fast unga kvinnor som spelar huvudrollen i sci-fi-action filmer börjar bli rätt vanliga. Vi hade Rey (Daisy Ridley) i ”Episod VII – The Force Awakens”, vi har Katniss Everdin i ”Hunger Games”,och Tris i ”Divergent-trilogin.
– Jag hoppas det inte bara är en trend, säger Feilicity Jones. Tidigare kunde det vara tufft för en kvinna att arbeta i den här miljön, den kan vara rätt så macho.
– Men det känns som ett skifte. Det finns en stor aptit för den här typen av filmer. Jag tror nyckeln är att skapa komplexa karaktärer, både för kvinnor och män.
Så vad var coolast på inspelningen?
– Det var förmodligen alla figurer. Jag hade sett dem på ritbordet och plötsligt har du dem runtomkring dig, och de rör på sig, ofta med hjälpa av två eller tre personer.
De första Star Wars-filmerna bestod till stor del av vita skådespelare. Så är det inte längre.
I ”Rogue One” är det en väldig blandad grupp personer vi möter bland rebellerna. Skådespelarna kommer från bland annat Mexiko och Kina.
Riz Ahmed – som spelar avhoppande Imperiepiloten Bodhi Rook – är själv engelsman av pakistanskt ursprung.
– Det är bara naturligt att det är så 2016, säger han. Du berättar en global historia, till en global publik. Publiken är blandad, det är vi skådespelare också.
Diego Luna – från Mexiko – tycker att det känns extra betydelsefullt i just dessa tider att Star Wars visar upp ett så här blandat utseende:
– Det är väldigt viktig att filmer reflekterar oss själva. Den blandning du ser i den här filmen, ser du i varje storstad numera. Det handlar om att sända ett budskap, och Star Wars har alltid lyckats hitta en koppling till vår egen värld.

Star Wars-filmen ”Rouge One” har redan haft premiär i Sverige och fick fyra getingar. Regissören Gareth Edwards är antagligen den störste Star Wars-fanen av dem alla. Vi talar nivån att han tidigare rest till Tunisien bara för att få besöka de ursprungliga platserna som George Lucas använde.
Trots att Edwards bara regisserat ett par filmer tidigare (bland annat den senaste ”Godzilla”), så tvekade han inte att ta sig an detta megaprojekt.
– Ja, jag hade en massa tryck på mig, men när jag stod där på inspelningen, omgiven av stormtroopers och X Wings så kändes det som om jag var tillbaka i min egen barndom. Det var väldigt lugnande.
Gareth Edwards fick också chansen att göra det som väl är varje Star Wars-fans högsta önskan. Han fick flyga en X-Wing. Eller så nära vi nu kan komma.
– Vi hade en fullskalemodell upphängd med en kran. Den kunde rotera 180 grader och bildskärmar visade hur du flög. Jag glömde helt bort att jag var Pinewood-studion och trodde att jag var i en galax långt, långt borta.
Filmen har gått upp redan i Sverige och fick fyra getingar av Expressens Maria Brander. Den har även internationellt fått bra kritik.
– Det är en stor lättnad, säger Felicity Jones. Det betyder verkligen mycket, för det är så många som har sådana förväntningar.
”Kämpa mot tårarna”
Men gladast är förstås regissören och Star Wars-überfantasten Gareth Edwards. Och den viktigaste recensenten av alla har gett sitt godkännande.
– Den bästa recensionen i världen var när George Lucas såg den och gav tummen upp, säger han.
– Jag var tvungen att kämpa mot tårarna!

Se mer här:


Cred & Källa: Star Wars-stjärnan: "Känns som ett skifte"