Slipp kaos i magen

Wellness

Det spelar ingen roll hur gott det är – vissa livsmedel undviker vi för att slippa följderna.

Men det finns en plan B.

Här är smarta strategin som gör att du kan fortsätta njuta av dina favoritingredienser – utan kurr, knip, gaser och jobbiga toabesök.

1. Lök och vitlök

Här har vi smaksättarna som matentusiaster tillber och som lyfter mängder av maträtter från okej till wow.

Men lök innehåller en rad kolhydrater, exempelvis fruktaner, som många har svårt att smälta i större mängder. Forskarna vet inte säkert hur många som är känsliga, men amerikanska studier har pekat på att det kan röra sig om mer än var tionde person. Lök kan också få bakterier i  tjocktarmen att börjar jäsa, vilket orsakar uppblåsthet och magknip.
Din plan B: Om du inte klarar dig utan den härliga löken, så testa att sjuda den i olivolja och sedan laga mat med oljan i stället. Då får du med smaken, men slipper själva löken och problemen den orsakar.

2. Glass och kött
Mättat fett i godsaker som exempelvis glass och ostburgare kan öka tillväxten av skadliga tarmbakterier i magen och på sikt leda till tjocktarmsinflammation. Kroppen producerar galla för att kunna smälta vissa typer av fetter och just galla får besvärsframkallande tarmbakterier att frodas.
Din plan B: Enklast är ju att minska intaget av mättat fett och inte mata bakterierna med galla i onödan. American Heart Association rekommenderar friska personer ett dagligt intag av högst 7 procent från mättat fett – det motsvarar runt 16 gram på en 2000 kalorisdiet. Ät en mindre bit helt enkelt.

3. Sötningsmedel
Konstgjorda sötningsmedel är osmotiska, vilket innebär att de kan dra in vatten i din tarmkanal och i värsta fall orsaka diarré. Dessutom är de oftast kalorifria och obekanta för kroppen som inte känner igen dem som näringsämnen – och därför inte smälter dem som de ska.
Din plan B: Prova naturliga sötningsmedel istället – socker, råsocker, honung, etc. Tänk bara på att de innehåller mycket av extra energi.

4. Bönor och linser
Vi vet, det är ju supernyttigt och vi vill så gärna vara duktiga och äta dem. Men här är vi tillbaka på avdelningen svårsmälta kolhydrater – den här gången är det galaktaner, som finns i baljväxter. Precis som i lök kan bakterierna i tjocktarmen börja jäsa och orsaka både gaser och magknip.
Din plan B: Om du blötlägger bönor och linser över natten kan åtminstone en del av galaktanerna försvinna. Koka dem sedan i nytt vatten, eftersom kolhydraterna dras ut ur baljväxterna och stannar i det gamla vattnet.

5. Din favoritost
Även kolhydraten laktos kan orsaka problem i känsliga magar. Keso, ricotta och andra färskostar är ofta de största bovarna, eftersom de har extra hög laktoshalt.
Din plan B: Om du vet att du brukar få ont i magen av till exempel ricotta, så kan du prova ett alternativ med mindre laktos. Mozzarella, brie och fetaost brukar vara snällare. Hårdostar innehåller knappt någon laktos alls och brukar gå bra.
 

Källa: Oprah.com

Läs mer här:

Originalartikeln: Slipp kaos i magen


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *