Så är partiledarnas form inför Almedalen – Helsingborgs Dagblad

Den som trodde att årets upplaga skulle bli lite stillsammare efter valåret 2014 trodde fel. Antalet seminarier, debatter och andra arrangemang i Visby är lika många som i fjor: drygt 3 300.

Av de åtta partiledarna har flera mycket att bevisa.

Vilken blir årets hetaste fråga?

Det är fortfarande öppet, men några ligger bra till.

Migration och integration, till exempel. Hur klarar Sverige att ta emot 80 000 asylsökande om året utan att välfärden urholkas?

Decemberöverenskommelsen DÖ, har den bakbundit oppositionen?

Hotet från Ryssland, hela jippot äger ju trots allt rum mitt i Östersjön.

Eftersom något val inte står för dörren tillåter sig sannolikt partiledarna att bli lite mer ideologiska och frispråkiga i sina tal från stora scenen.

Det gångna året har de visat varierande form. Här är deras utgångsläge inför årets politiska ”Kiviks marknad” på Gotland.

Annie Lööf (C) är först ut. Centern skryter om ”en stjärnparad” på söndagen. Bland de glimmande kändisarna finns krögaren Carl Jan Granqvist, Robinson-Martin Melin och Jonathan Andersson från ”Bonde söker fru”.

En ”urstark uppställning”, säger Annie Lööf i ett pressmeddelande.

Själv har hon axlat ett slags informellt ledarskap i alliansen efter valet. Fokus på grönt företagande på Centerns dag är en bra gissning.

Stefan Löfven (S) talar på måndagskvällen. Statsministern har ett år av regeringskris bakom sig och Socialdemokraterna har tappat i opinionen jämfört med valresultatet på 31 procent.

Vag och otydlig, tycker kritikerna om Löfven. Men på S-kongressen i Västerås i maj fick han fullt stöd för sin jobbpolitik.

Tack vare DÖ har han fått igenom sin första vårbudget. Inom partiet hoppas man att höstbudgeten i september, då vallöftena kan bockas av på allvar, ska bli ett genombrott.

Ebba Busch Thor (KD) är den färskaste av debutanterna. Något lyft sen hon tillträdde i vintras har partiet inte fått.

Alf Svensson förde KD till rekordsiffror på sin landsfaderliga trovärdighet. Göran Hägglund ansågs av de flesta vara en hygglig prick, alliansens egen lustigkurre. Vilken roll blir Ebba Busch Thors?

Med sin bakgrund i Livets Ord vill hon kanske tala moralfrågor. Den nya KD-ledaren har exempelvis krävt att sjukvårdspersonal ska få slippa delta i aborter av samvetsskäl.

Jimmie Åkesson (SD) har bara synts sporadisk i rampljuset efter comebacken efter vinterns långa sjukskrivning.

Inför valet utmanade SD och MP varandra på ”bronsmatch” om att bli Sveriges tredje största parti. Den har SD vunnit på utklassning. I två mätningar i juni slog partiet nya rekord med 18,1 procent (Novus) och 20,1 procent (YouGov). Uppåt var femte väljare skulle rösta på Åkesson om det vore val i dag.

Det är ingen djärv gissning att SD-ledaren kommer att prata om ”massinvandringen” – och hävda att de borgerliga partierna nu närmat sig SD:s politik.

Gustav Fridolin (MP) bär sen i höstas titeln utbildningsminister. Regeringsansvaret har inneburit påfrestningar för Miljöpartiet. Det är svårt att vara aktivist och statsråd samtidigt.

Vattenfalls brunkolsbrytning i Tyskland och biståndspengar till migration är två frågor där S tvingat MP till svidande eftergifter.

I fjor höll Åsa Romson ett katastroftal där hon anklagade män i gemen för att var köttätande, hustrumisshandlande miljömarodörer. Fridolin innebär inte samma säkerhetsrisk för partiet.

Anna Kinberg Batra (M) leder det största allianspartiet, men har hittills haft en extremt reserverad framtoning.

Stämningen i partiet är avvaktande. På M-stämman i höst måste hon hantera ett gryende uppror mot DÖ, inte minst bland Skånemoderater, liksom krav på att partiet ska öppna för samarbete med SD.

Kinberg Batra vill att Sverige ska söka medlemskap i Nato under nästa mandatperiod. Kanske utnyttjar hon sitt första framträdande i Almedalen till att försöka ta tillbaka Moderaternas gamla roll som landets mest försvarsvänliga parti.

Jonas Sjöstedt (V) hävdar att Vänsterpartiet fått igenom mycket som hängparti till den rödgröna koalitionen. Utredningen om att stoppa vinst i välfärden är den finaste fjädern i hatten.

Till skillnad från MP slipper Sjöstedt ta ansvar för sådant i regeringspolitiken som han ogillar. Vattenfalls fortsatta brunkolsbrytning i Tyskland är ett ”svek”, anser Sjöstedt. I förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP med USA har regeringen ”fegat ur”.

Sjöstedt tycks gilla att både förhandla budget och vara arg kritiker.

Jan Björklund (FP) är veteranen bland partiledarna (åtta år) näst efter Jimmie Åkesson (tio år). Som skol- och utbildningsminister lyckades han inte vända de usla Pisa-resultaten.

Partiets låga opinionssiffror har fått många folkpartister att tröttna på hans kravliberalism och längta efter en mjukare ledare, till exempel Birgitta Ohlsson.

Men det var Björklund som drog igång debatten om att stärka försvaret. Det skulle förvåna om han i Almedalen inte tar åt sig äran för att ett nytt stridsvagnskompani placeras på Gotland.

Fortsätt läsa:



Källa: Så är partiledarnas form inför Almedalen – Helsingborgs Dagblad


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *