Näringslivet skadas av alla åtal och härvor

Saabåtal, Swedbankhärva och HQ-rättegång. Ledning, styrelse och revisorer är inblandade. De senaste veckorna måste vara något slags rekord för åtal, anmälningar och brottsundersökningar bland börsbolag och svenska storbolag.

Finansmannen Mats Qviberg vid rättegången i HQ-målet. Foto: Maja Suslin/TT

På fredagen kom ytterligare ett åtal mot tidigare ledningspersoner i Saab Automobile. Den här gången handlar det om grovt försvårande av skattekontroll. Sedan tidigare har åtal väckts för grovt osant intygande och grov urkundsförfalskning. Strax före jul åtalades dessutom Saabs tidigare revisor, revisionsjätten EY:s styrelseordförande i Sverige, för grovt osant intygande, strax efter att hon varnats av Revisorsnämnden.

Häromdagen sparkade och anmälde Swedbank sin vd Michael Wolf under minst sagt uppmärksammade former. Samtidigt rullar det enormt omfattande HQ-målet i Stockholms tingsrätt med Mats Qviberg i spetsen. Även där är huvudrevisorn åtalad, bredvid tidigare styrelseledamöter och vd.

Sedan drygt ett år driver kammaråklagare Thomas Forsberg en förundersökning kring SCA-härvan. Den ledde till att stora delar av toppledningarna och styrelserna i SCA och Industrivärdensfären byttes ut i en historisk demontering av en maktsfär.

I börsraketen Fingerprint Cards ska storägaren och tidigare vd:n Johan Carlström åtalas för grovt insiderbrott.

I fjol sattes nytt rekord för anmälningar av misstänkta insiderbrott, samtidigt som Ekobrottsmyndigheten de senaste åren haft betydligt större framgång än tidigare när det gäller fällande domar.

Åtal, polisanmälningar, razzior, husrannsakan och toppchefer som grips och placeras i celler tillhör inte vardagen när det gäller toppskiktet i svenskt näringsliv. Frågan är om det blivit så mycket sämre, eller om det av olika anledningar är fler tveksamheter som blir utredda och emellanåt även leder till åtal. Lagstiftningen har exempelvis blivit hårdare på en del områden.

Klart är att näringslivet som helhet borde vara bekymrat. Att medierna gång på gång rapporterar om mygel och båg i finans- och företagssektorn är ur ett varumärkesperspektiv dåliga nyheter. Näringslivet ska associeras med företagsutveckling, engagemang och entreprenörsskap. Inte brott och åtal.

Sedan är frågan vad alla dessa åtal och utredningar kommer leda till. Myndigheter och åklagare har genom åren åkt på en hel del bakslag. Många av de åtalade topparna från näringslivet har också möjligheten att hyra in de bästa advokaterna för att försvara sig. De åtalade i HQ-härvan har med sig motsvarande ett helt fotbollslag inklusive avbytare i form av advokater.

En av de involverade advokaterna i HQ-målet, Per E Samuelsson, gick i sin egenskap av advokat i Saab-målet också på fredagen direkt till motattack.

– Jag har sällan i min karriär sett så ogrundade misstankar, sade Per E Samuelsson.

Stjärnadvokaten Samuelsson försvarar dessutom Fingerprint Cards Johan Carlström, så han lär ha fulla arbetsdagar.

Detsamma torde gälla många på andra sidan också, där resurserna å andra sidan är mer begränsade och åklagarna många gånger verkar splittrade mellan sina olika uppdrag. Ärendena drar ofta ut på tiden, det var exempelvis i maj 2013 som Saab-cheferna greps under dramatiska omständigheter. Det omfattande HQ-målet rullar igång 5,5 år efter att Finansinspektionen drog in HQ Banks tillstånd.

Den anmärkningsvärt stora andelen utredningar och åtal som just nu gäller ledande personer inom svenskt näringsliv lär sannolikt inte leda till lika många fällande domar.

Se mer här:

Cred & Källa: Näringslivet skadas av alla åtal och härvor


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *