Lady Gaga avslöjar: Jag lider av en sjukdom


Nu avslöjar superstjärnan Lady Gaga en av sina innersta hemligheter: hon lider av ångeststörningen PTSD, eller posttraumatiskt stress.
– Jag har en mentalsjukdom och jag kämpar med denna mentalsjukdom varje dag, berättade hon under ett välgörenhetsevenemang.”I dag så delar jag en av mina innersta hemligheter med hela världen. Hemligheter kan göra en sjuk av skam”, twittrade artisten Lady Gaga under måndagen

Avslöjandet var att hon lider en av ångestsjukdomen PTSD, som är vanlig bland soldater som varit i strid, och krigskorrespondenter.

LÄS MER: Test: Vad kan du om Lady Gaga?

Det skedde strax efter att hon, som en del av ett välgörenhetsevenemang som sändes på tv-kanalen NBC:s program ”Today” besökte ett boende för hemlösa LGBT-ungdomar i New York.
– Mitt eget trauma i mitt eget liv har hjälpt mig att förstå andra människor trauman, sade hon under besöket.

PTSD, eller Posttraumatisk stressyndrom kan uppkomma efter olika typer av trauman, som om man varit nära döden, blivit utsatt för ett dödshot eller överlevt en svår katastrof. En annan orsak kan vara att man utsatts för sexualiserat våld. Gemensamt är att upplevelserna orsakat en extremt hög stress- eller ångestnivå.
Lady Gaga fortsatte att förklara:
– Den vänlighet som många har visat mig, både mina läkare och min familj och mina vänner, det har verkligen räddat mig. Jag har sökt efter sätt att bota mig och jag har kommit fram till att vänlighet är bästa sättet.

LÄS MER: Stylisten limmade fast Lady Gagas trosor

Exakt vad som har orsakat hennes sjukdom framkom inte, men hon har tidigare varit öppen med att hon som 19-åring blev våldtagen. I en intervju med tv- och radioprofilen Howard Stern 2014 berättade hon om upplevelsen.
Sedan dess är hon en förkämpe för offer för sexuella övergrepp, dels genom organisationen ”Born this way”, dels genom sina sånger, där den kanske mest uppmärksammade är ”Til it happens to you” (Tills det händer dig).

Följ Expressen Nöje på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Läs mer:


Cred & Källa: Lady Gaga avslöjar: Jag lider av en sjukdom