Kina intervenerar på valutamarknaden


PBOC satte referenskursen för USD/CNY till 6:5628 på tisdagen, marginellt högre än måndagens 6:5626 (ju högre referenskurs desto svagare yuan).

Samtidigt rapporterar handlare om kraftfulla interventioner på offshore-marknaden i Hongkong, vilket har minskat gapet mellan onshore- och offshore-yuan och tillfälligt fått den senare att handlas starkare än den förra, för första gången sedan i slutet av oktober. I förra veckan var skillnaden mellan de två uppe i 2 procent.

Interventionerna har också minskat likviditeten så mycket i Hongkong att interbankräntan HIBOR rusade över 50 procent till 66,8 procent, mer än fem gångar så högt som tidigare rekordnotering i måndags.

”Styrkan i åtgärderna (från (PBOC) verkar ha nått ‘kärnvapen’-nivå och är jämförbar med de åtgärder som andra centralbanker vidtog när de tidigare slogs mot internationella spekulanter som George Soros”, sade en senior handlare vid en europeisk bank i Shanghai till Reuters.

Eddie Chung, valutastrateg vid Standard Chartered i Hongkong, sade till Bloomberg News att gapet mellan onshore- och ohhshore-týuan lär vara fortsatt litet i närtid givet PBOC:s agerande för att stänga det, men att kan vidgas igen eftersom deprecieringstrycket består.

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: Kina intervenerar på valutamarknaden