Jag ryser av obehag


Aftonbladets profiler tycker till om årets vinterpratare

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Olof Wretlings vinterprat handlar om en hemlighet han hållit gömd i 18 år.

När komikern Olof Wretling var tonåring var han Sverigeelit i höjdhopp, vann bland annat två ungdoms-SM och hade Patrik Sjöberg som största idol.

En dag frågade Olofs jämnåriga höjdhoppskompis honom om även Olofs tränare brukade kolla på dem i duschen? Sen ­berättade kompisen att hans tränare Viljo Nousiainen gjorde tester på dem i träningsgruppen för att se om de kommit i puberteten.

14-årige Olof ­lovade att inte ­berätta någonting.

Om detta handlar Olof Wretlings Vinterprat. Om hur han tyckte att det lät konstigt, men hur han ändå tog tåget från Umeå ner till ­Göteborg för att få vara nära och ­träna för Viljo. Och hur han behöll hemligheten
i 18 år.

Wretling har en enastående förmåga att berätta om de allvarligaste ämnen med prescision och humor. Aldrig så att han skojar bort allvaret, men ­alltid så att det är underhållande att lyssna på.

Jag gillar Olof Wretlings ­berättelse rakt upp och ner, därför kommer jag på mig själv att bara bli irriterad och störd när en av hans karaktärer är insprängd
i berättelsen (sportreportern Mangan som rapporterar ­direkt från Ullevi) För mig hade Wretling kunnat skippa Mangan helt.

För när jag hör Wretlings berättelse om den hyllade friidrottstränaren och pedofilen slår det mig än en gång hur konstigt det är att inga vuxna reagerade när unga träningsadepter sov över hos ­honom, höll hans hand och satt i hans knä på träningar och tävlingar.

Som Wretling berättar om Viljo: ”Han hade så snälla ögon, han var så annorlunda, vi ville vara nära honom. Vi tävlade om att ­vara nära honom. Jag fick vara med att köpa kaffe till honom, tre sockerbitar skulle det vara.”

Jag ryser när jag lyssnar för det är obehagligt, men Vinterpratet är väldigt, väldigt bra ­berättat.

Det här är Olof Wretling

Ålder: 42 år.

Bor: Karlstad.

Yrke: ­Skådespelare.

Aktuell: Med i humorgruppen Klungan. Medverkar i serien Bye Bye Sverige i SVT och årets julkalender i Sveriges Radio.

Tidigare medverkan i Sommar/Vinter: ­Sommarvärd 2011. Vintervärd 2011, 2012, 2014, 2015, 2016.


Snabbguide

Skrytkvot: 1/5

Skvallervärde: 2/5

Känslostyrka: 3/5

Humornivå: 3/5

Åh fan-faktor: 4/5

Första meningen:
”Är det min tur nu?”

Sista meningen:
”Det finns inga genier som med enkel handrörelse, en blick eller speciallt tonfall kan förverkliga dina drömmar, och har heller aldrig funnits. Det finns bara du och din klara blick, med eller utan krokodilglasögon.”

3 typiska låtval:
1. Nirvana, ” Smells like teen spirit”
2. Neneh Cherrey, ”Buffalo Stance”
3. Broder Daniel, ”Shoreline”


Se mer här:


Källa: Jag ryser av obehag