"Idol"-Jespers fula drömmar – Göteborgs-Posten


Jesper Petersson kommer inte riktigt överens med ”Idol”-juryn och har svårt att ta till sig deras kritik. ”Feedbacken är ju att ‘du borde vara lite mer tydlig som artist för du är ändå 28 år’ och sedan att ‘du sjunger ju väldigt bra’. Det är svårt att jobba med det”, säger han.
Bild: Fredrik Sandberg, TT

Nöje
De andra deltagarna drömmer om Beyoncé-status och världsturnéer. Jesper Petersson har helt andra mål efter ”Idol”.

Jesper Peterssons mål var att klara sig igenom halva slutaudition. Nu är musikhögskolestudenten en av de sju främsta deltagarna i årets upplaga av ”Idol” i TV4.

Förra veckan var dock den stabile sångaren nära att tvingas lämna talangsåpan. Han hängde löst men i slutändan var det Nicole Touma som drog det kortaste strået.

- Jag visste att det skulle hända förr eller senare och kände mig ganska lugn i den situationen, säger Jesper Petersson.

Annan målgrupp

Han har en annan, aningen mer mogen, musikalisk framtoning än övriga deltagarna. En fördel än så länge men Jesper Petersson tror att det nu är på väg att ändras.

- Jag har gjort min grej och har en målgrupp som de andra inte riktigt har. Det som gör det svårare för mig nu, när vi har kommit en bit in i tävlingen, är att det kanske inte är så många som byter från att ha röstat på någon som har åkt ut till att börja rösta på mig för att jag är så olik de andra.

Jesper Petersson skiljer också ut sig vad gäller målbild – han vill bli folkkär. Juryn, som ständigt pratar om att de vill hitta världsartister, har hakat upp sig på det och tycker att hans drömmar är väl mellanmjölkiga.

- De tycker att det är lite fult, typ. Men om man tittar på personer som har varit med i ”Idol” tidigare är det ju väldigt mycket vanligare att de åker på ”Diggiloo”-turné än att de åker på världsturné.

Hysteriska jättenummer

Efter ”Idol” tänker Jesper Petersson satsa brett och han berättar att han redan har fått ”intressanta erbjudanden”. Förhoppningen är att få vara med i sammanhang där han både får sjunga och prata – precis som Petra Mede.

- Hon gör alla gig precis på det sättet som jag skulle vilja göra dem. När hon har lett Melodifestivalen så har det ju inte varit något litet sångnummer utan det har alltid varit hysteriskt. Jag älskar det.

Men än så länge är han med i ”Idol” och på fredag är det klassikertema i programmet, något som borde passa Jesper Petersson perfekt. Han ska sjunga Earth, Wind & Fires ”September”.

- Jag är svinpeppad. Det är en partyrökare och jag ska försöka att inte göra det för pajigt men lite kul måste man ju få ha.

”Idol” sänds i TV4 på fredag klockan 20.00.

Fakta: Låtarna i fredagsfinalen

Jesper Petersson, 28, Linköping/Piteå: ”September” (Earth, Wind & Fire)

Oskar Häggström, 17, Sundsvall: ”Mustang Sally” (Wilson Pickett)

Renaida Braun, 19, Nyköping: ”Respect” (Aretha Franklin)

Greg Curtis, 30, Göteborg: ”Stand by me” (Ben E King)

Charlie Grönvall, 26, Stockholm: ”Come together” (The Beatles)

Rebecka Karlsson, 16, Ekeby: ”Knock on wood” (Eddie Floyd)

Liam Cacatian, 19, Göteborg: ”When a man loves a woman” (Percy Sledge)

Fakta: Jesper Petersson

Född: 2 oktober 1988. Uppvuxen i Linköping, bor i Piteå.

Musikalisk bakgrund: Kommer från en familj där samtliga medlemmar sysslar med musik på olika sätt. Har själv körat bakom artister som The Fooo och The Moniker. Utbildar sig till studiomusiker vid musikhögskolan i Piteå med sång som huvudinstrument.

”Idol”-resa: Försökte ”charma röven” av juryn under uttagningarna med en version av Justin Biebers ”Sorry” och lyckades få en guldbiljett. Var sedan nära att åka ut under kvalveckan men fick ett wildcard i sista stund och lyckades hålla sig kvar. Har sedan dess charmat tv-publiken med stabila sånginsatser och lite dans.

Se artikeln här:


Källa: "Idol"-Jespers fula drömmar – Göteborgs-Posten