Bittra tårarna i SVT:s "Allt för Sverige"


I kvällens avsnitt av ”Allt för Sverige” får Jason Blohm äntligen veta vad som fick hans förfäder att utvandra till USA.
Men berättelsen innehåller många inslag av tragik och deltagaren brister ut i gråt.
– Det här påminner mig så mycket om min mamma, säger han i programmet.I kvällens avsnitt av ”Allt för Sverige”, som sänds på SVT1 klockan 20.00, får Jason Blohm, 49, äntligen veta varför hans familj lämnade Sverige. Innan dess berättar han dock om varför han valde att söka till programmet:
– Min barndom var inte den lättaste eftersom jag växte upp väldigt fattigt. Vi var fem barn och när mina föräldrar skilde sig försvann min pappa. Min mamma var tvungen att göra allt. Hon hade tre jobb. Min mammas styrka var fantastisk. Att åka till Sverige är något jag kan göra för min mamma. Jag älskar dig mamma, jag saknar dig, säger Jason Blohm och börjar gråta.
– Hon hade aldrig möjligheten att åka till Sverige så jag känner att jag gör det här för henne. Det här en hemkomst för min mamma. En sista viloplats för henne kan man säga.
I programmet får Jason Blohm för första gången läsa om sina släktingars tragiska historia – och blir påmind om hur historien har en obehaglig tendens att repetera sig själv.
– Vad var det som fick mina föräldrar att ta sig till Sverige? Det måste ha varit något tragiskt. Jag vill veta.
När Jason Blohm får veta sanningen börjar han gråta igen.
Jason Blohms avlägsna släkting Boel Olsdotter förlorade sin pappa när hon bara var 12 år gammal. 23 år gammal fick hon sitt första barn, men barnets pappa övergav henne. Därför fick hon kämpa mot samhällets fördomar, samtidigt som hon jobbade för att försörja sig.
– Det här är något som repeterade sig i min familj när mina föräldrar skilde sig när jag var liten. Jag kan verkligen relatera till det hon gick igenom.

LÄS MER: Sanningen om förlusten i Allt för Sverige

I nio år kämpade Boel Olsdotter vidare som ensamstående förälder innan hon gifte sig med en soldat. Paret fick sex barn, men 1851 dog mannen. Boel Olsdotter blev änka.
– Det här påminner mig så mycket om min mamma. Hon klagade aldrig på något utan kämpade bara vidare och tog hand om oss, säger Jason Blohm och börjar gråta igen.
– Det är samma berättelse.

Boel Olsdotter hamnade till slut på Ystads fattighus.
– Det här var verkligen överväldigande. Det som berörde mig är att huset står kvar och att det är ett barnsjukhus i dag. Jag kunde känna Boels närvaro. Jag tror att hon är stolt över att jag kom hem igen.
1877 dog Boel Olsdotter. Hon var då 79 år gammal. Långt innan dess hade hennes dotter Johanna flyttat till Malmö. Precis som sin mamma blev hon gravid med en oansvarig man. Johanna får till slut fyra barn som inte hade några närvarande pappor.
Sedan får Jason Blohm för första gången höra sin farfars fars namn, Lars Peter, som blev dömd för stöld bara nio år gammal. Även mamman blev dömd, och tvingades slå sin son framför polisen.
– Herregud, det är så grymt.

LÄS MER: Allt för Sverige – så gick det sen för deltagarna

En annan av Johannas söner deltog dessutom i det politiska Amaltheadådet 1908.
– Vad i helskotta? Herregud, säger Jason Blohm.
Lars Peter gifte sig senare och fick ett barn, som han tog hand om. Hans fru avled dock senare och Lars Peter blir ensam med sina två söner. Det var det beslutet som fick Lars Peter att ta sig till USA.
– Herregud jag visste inte om detta. Jag är här för dig mamma. Nu vet jag var hon fick sin styrka ifrån. Jag får styrka av att veta deras berättelse. Allt började här.

Läs mer här:


Cred & Källa: Bittra tårarna i SVT:s "Allt för Sverige"