Attackdrönare i rysk militär storsatsning

En rysk tekniker skickar upp en drönare i luften under en militärövning. Foto: Yuri Smityuk/ITAR-TASS/Corbis

– Ryssland ligger på efterkälken just när det gäller drönare. Man mer eller mindre lade ner sin forskning och utveckling till följd av de åtstramningar som gällde för försvarsmaterielbeställningar från 90-talet och framåt, säger Fredrik Westerlund, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

– Det här är en bekräftelse på att Ryssland ser modern krigföring som beroende av ett informationsövertag, för drönare används ofta för informationsinhämtning, säger Westerlund.

Bakgrunden är den information som nu kommer från det ryska statskontrollerade jättekonglomeratet Rostec. Enligt företaget ska några av dess koncernbolag, bland annat dotterbolaget Vega, ingå i det drönarprogram som nu planeras i Ryssland.

Forskningsprogrammet har utarbetats av ryska verkställande organ, forskningsorganisationer och försvarsföretag. Målet är att ”brottsbekämpande enheter ska kunna ta emot ett par hundra drönare av olika klasser och för olika ändamål år 2025”.

Men enligt det ansedda internationella försvarsanalysföretaget IHS Janes handlar det om drönare för både taktiskt användande och om drönare med möjlighet att bära attackvapen för Rysslands väpnade styrkors räkning.
Och klart är att Ryssland länge har sett ett behov av drönare, UAV:er.

– Efter Georgien-kriget år 2008 insåg både den politiska och militära ledningen att man behövde förbättra den här förmågan. Ryssland hade ett antal UAV:er men med moderna mått så var de ganska stora, klumpiga och dumma, säger Fredrik Westerlund.

Enligt Westerlund tar det tid att utveckla egen teknik inom området, och hittills har Ryssland fått förlita sig på att köpa europeiska och israeliska UAV:er.

– Av allt att döma så har de ryska väpnade styrkorna använt UAV:er, troligen importerade, i östra Ukraina och på Krim för att spana på de ukrainska styrkorna, säger Fredrik Westerlund.

I det nu planerade ryska utvecklingsprogrammet framhålls specifikt att det ska vara inhemsk rysk teknik som ska utvecklas. Det handlar om allt från utveckling av hållfasta kompositmaterial, effektiva motorer och störningsskyddade navigationssystem för drönarna.

Enligt Rostec är tanken att programmet ska leda till en samordning för drönarutvecklingen inom det ryska militärindustriella komplexet under perioden 2016 till 2025. Samordningen ska bland annat omfatta finansiering av relevant forskning och utveckling, inköp, underhåll, teknik för serieproduktion och testanläggningar.

Ska man se detta som ett utspel från Ryssland för att de vill visa att de är att räkna med på området – eller är det en riktig satsning?

– Det tar ganska lång tid att bygga upp en sådan här förmåga. Men man kan absolut se det här som att Ryssland nu vill vara med på tåget, säger Fredrik Westerlund.

Fortsätt att läsa här:

Cred & Källa: Attackdrönare i rysk militär storsatsning


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *