6 skäl att äta mer baljväxter och tips på hur du kan tillaga dem


Av: Naturligt SnyggPublicerat: 10 November 2016Baljväxter – alltså ärtor, bönor, linser och jordnötter – är fullproppade med viktiga näringsämnen.– Denna artikel presenteras i samarbete med ICA –1. Kan minska risken för tarmcancerBaljväxter innehåller massor av kostfiber, som håller magen i trim och även kan bidra till att minska risken för tarmcancer. Fiberrik mat ger också större mättnadskänsla och hjälper till att hålla blodsocker och kolesterol på en bra nivå.2. Innehåller massor av proteinTorkade baljväxter innehåller ungefär lika mycket protein som kött och fisk, cirka 20 gram per 100 gram. Baljväxter som är blötlagda och kokta – som de vanligtvis är när de hamnar på tallriken – innehåller runt 8-12 gram protein per 100 gram. Den baljväxt som utmärker sig är sojabönan, som både har högst proteininnehåll och den bästa proteinkvalitén.3

Läs mer här:


Läs mer: 6 skäl att äta mer baljväxter och tips på hur du kan tillaga dem