Svenskt Näringsliv: "Avtalet en bra grund"

Foto: Mal Langsdon/Reuters

Maria Sunér Fleming har precis kommit hem från Paris och SvD når henne någon timme efter att förslaget till avtal offentliggjorts. Under lördagskvällen klubbade sedan världens ledare det nya historiska klimatavtalet.

– Jag har tittat på texten och jag tror att det blir svårt för något land att säga nej. Det har känts som en väldigt positiv process och det hela har skötts väldigt väl av Frankrike, säger Sunér Fleming.

Svenskt Näringsliv är i stora delar nöjda med avtalsförslaget. Sunér Fleming nämner bland annat att det nu faktiskt finns ett förslag om ett globalt avtal samt en tydlig process för uppföljning av att olika länder gör det de har förbundit sig att göra.

– Det behövdes ett globalt avtal men det här sätter bara ramen och varje land ska nu fylla det med egna mål. Vi har velat ha ett juridiskt bindande avtal för länderna och det finns nu en mekanism för transparens och rapportering i avtalet. Det innefattar också något slags extern granskning av de rapporter som länderna lämnar in.

Maria Sunér Fleming, ansvarig för energi och klimatfrågor på Svenskt Näringsliv. Foto: Pressbild

Ett annat starkt önskemål från Svenskt Näringsliv, liksom många internationella näringslivsrepresentanter, har varit ett globalt pris på koldioxid. Det skulle göra arbetet med utsläppsminskningar mer effektivt.

– Ju större marknad man kan ha desto mer effektiv blir den. En global marknad och ett pris på koldioxid gör att man börjar med de enklaste och billigaste åtgärderna. Man skulle få större utsläppsminskning för samma peng, säger Sunér Fleming.

Något förslag om ett globalt pris på koldioxid finns inte med i avtalet även om det talas om att kunna länka olika koldioxidmarknader till varandra.

– Jag tycker det känns som en bra grund men det finns förstås orosmoln. Vad händer till exempel om det blir en republikansk president i USA efter valet nästa år? Därför blir de femårsvisa översynerna av de olika ländernas arbete väldigt viktiga.

Hur länge kan ni få vänta på ett koldioxidpris?

– Det tror jag ligger långt fram.

Maria Sunér Fleming vittnar också om en god stämning under klimatmötet och hon såg på lördagen tydliga tecken på starka känslor hos de närvarande.

– Det var oerhört starka känslor i salen när de presenterade avtalsförslaget och det lät som rösten bröts på ordföranden (den franska utrikesministern Laurent Fabius, reds anm). Jag tyckte också det lät som den franske tolken nästan föll i gråt när han översatte Ban Ki-moons tal.

Läs mer:

Cred & Källa: Svenskt Näringsliv: "Avtalet en bra grund"


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *