Skype-grundaren: Teknikbubblan är långt borta

Niklas Zennström talade på en konferens för entreprenörer inom musik- och IT-industrin i torsdags. Foto: Sven Carlsson

Zennström talade på torsdagen på en stjärnspäckad konferens för entreprenörer inom musik- och IT-industrin, anordnad av Spotifys grundare Daniel Ek och Ash Pournouri, manager åt musiktjärnan Avicii. I entreprenörsklimat har Sverige gått från natt till dag på tio år, påpekade Zennström.

– Det känns som att vi har flyttat framåt ett helt århundrade, inte bara tio år, sade han på scen.

Men Zennström identifierar också på en del problem när SvD Näringsliv träffar honom efter anförandet i Stockholm.

Även om Spotify, King och Truecaller har gjort ett bra jobb med att locka hit folk från andra länder så är det något som fortfarande kan förbättras.

– En utmaning för de här bolagen är att attrahera bästa möjliga medarbetare. Även om företag som Spotify, King och Truecaller har gjort ett bra jobb med att locka hit folk från andra länder så är det något som fortfarande kan förbättras.

Från politiskt håll?

– Det finns kanske inte så mycket politikerna kan göra. Det kan vara så att vissa saker är svåra, till exempel hur man hanterar optioner för anställda, där Sverige inte är konkurrenskraftiga.

Skype-grundaren anser att de subventionerade hemdatorer som svenskar kunde köpa på 1990-talet gav Sverige en skjuts mot att bli en modern IT-nation. Sverige drog dessutom tidigt nytta av mobilnäten 3G och 4G och svenska entreprenörer var tidiga med att lansera sig internationellt.

Vad är teknologiföretagen bra för, förutom att de tillfredställer konsumenter?

– De framgångsrika bolagen skapar effektivitet. De använder mjukvara för att förändra saker och lösa problem på ett mycket mer effektivt sätt. Det är därför de är bra.

Zennström förnekade på scen att en bubbla närmar sig inom teknik- och IT-industrin.

– 199 hade vi 280 miljoner internetanvändare. I dag har vi 3 miljarder. Det finns sätt att tjäna pengar som knappt existerade då som nu blivit stora, snabbväxande industrier, sade han.

Det var kändistätt när Ek och Pournouri samlade ”globala ledare för att fira det som gör Stockholm ett nav av innovation” under en två dagar lång konferens. På gästlistan stod inte bara skivbolagstoppar och investerare från hela världen, utan även namn som Prins Daniel, popstjärnan Zara Larsson och Kinneviks Cristina Stenbeck.

– Sveriges framgång vore omöjlig om vi inte hade varit ett öppet land, sade Prins Daniel under sitt öppningstal, och noterade snart att han hade en vattenflaska men inget glas.

– Så kungligt, skämtade prinsen och utlöste applåder.

Efter honom följde Björn Ulvaeus, som i Spotifys lednings närvaro passade på att ge en känga till Youtube, som av många inom musikbranschen anses erbjuda musik utan att ta ordentligt betalt.

– De betalar artisterna en spottstyver, och tar andelar av legitima aktörer som Spotify, sade Ulvaeus.

Ek uppgav sig ha bjudit Spotifys konkurrenter för en öppen diskussion om idéerna som ska forma framtiden, men inga av dem stod med bland konferensgästerna.

– Den höga intäktsandelen som Youtube tar uppmuntrar och fostrar konkurrens mellan företag, och det är i och för sig positivt, sade Stina Honkamaa Bergfors, vd och medgrundare av mediebolaget United Screens.

Se artikeln här:

Cred & Källa: Skype-grundaren: Teknikbubblan är långt borta


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *