Scania-vd duckar om VW-skandalen

Scanias vd Per Hallberg. Foto: David Gray/Reuters & Dan Boman

Lastbilstillverkaren Scania är sedan 5 juni i fjol helägt av Volkswagenkoncernen, som just nu går igenom sin största kris någonsin efter att ha fuskat med utsläpp i dieselmotorer i bilar.

– Vi har inte påverkats, säger vd:n Per Hallberg, som tillträdde i våras sedan Martin Lundstedt hastigt lämnat bolaget för rivalen AB Volvo.

Volkswagenkoncernen har redan satt av motsvarande 60 miljarder kronor för att hantera skandalen. Men Credit Suisse estimerade i början av oktober att VW-koncernen i ett värstascenario måste betala motsvarande 730 miljarder kronor – ett mardrömsscenario som skulle innebära att VW:s kostnader blir runt 60 procent högre än det BP fick punga ut med efter oljeskandalen i mexikanska gulfen.

Hur påverkas Scania framåt av VW-skandalen?

– Jag vill inte spekulera framåt, säger Per Hallberg.

Jag vill inte spekulera framåt

Det har förekommit rykten om att VW ska göra sig av med sina lastbilsmärken, som även innehåller MAN och Volkswagens lastbilar, som ett sätt att frigöra medel, men från huvudkontoret i Wolfsburg är det tyst om det.

Det framkom också i SvD Näringsliv den 13 oktober att pensionsjättarna Fjärde AP-fonden, AMF och Robur är intresserat av ett svenskägt Scania.

Det var i samband med att Scania levererade sin rapport för det tredje kvartalet som vd Per Hallberg för första gången uttalade sig om VW-krisen.

Scania gjorde ett bra kvartal med en vinstmarginal på 10,1 procent, jämfört med 9,7 procent samma period förra året. Det ökade resultatet nås trots sämre försäljning i Latinamerika och Asien.

Det fanns några mörka moln i ytterligare minskad orderingång, främst i Asien och Latinamerika men i huvudsak var det idel klart höstsol som lyste.

Per Hallberg fortsatte att utveckla resonemanget om avgasskandalen. Han betonar att Scania inte är drabbat av själva problemet med för höga kväveoxidutsläpp.

– Våra motorer har inte de problemen. Vi måste testa våra fordon på landsväg.

Våra motorer har inte de problemen. Vi måste testa våra fordon på landsväg.

Sedan i maj har den nye lastbilschefen på VW, Andreas Renschler kopplat greppet runt Scania genom att infoga det tillsammans med MAN och Volkswagens lastbilsdel i det gemensamma Holdingbolaget Volkswagen Truck & Bus Holding.

Nu styrs Scania i Södertälje och MAN i München genom holdingbolagets nio personer starka ledningsgrupp. Andreas Renschler, som leder gruppen, erkände i en intervju i SvD i september att det råder stora kulturskillnader mellan MAN och Scania.

Sedan några månader ska bolagen även jobba på tvärsen i strategiska funktioner som inköp, personal, företagsutveckling och inte minst den viktiga forskning- och utvecklingsfunktionen, där svenske Lars Stenqvist utsetts till gemensam chef.

– Med den nya organisationen förenklas jobbet och strukturen betydligt. Jag ser fram emot ett mer effektivt sätt att jobba. Om vi kan dela utvecklingskostnader för framtida utveckling är det väldigt bra, säger Per Hallberg.

Det har pratats om att nå synergier på drygt 8 miljarder kronor per år.

Har du som vd ett konkret siffermål att nå i synergier eller annat att nå?

– Jag har inget siffermål att nå på det sättet. Självklart fokuserar vi alltid på effektivisering, säger Per Hallberg.

Finanschefen Johan Haeggman bryter in.

– De där siffrorna om synergier handlar inte bara om Scania utan är handlar om hela lastbilsgruppen, säger han.

– Vi ska samverka smart. Vi, Scania och MAN, ska inte bli betraktade som tvillingar för kunderna.

Se mer här:

Cred & Källa: Scania-vd duckar om VW-skandalen


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *