Personalbilen höll på att bli en dyr affär

Mikael Schörling i Uppsala hade under tre år en så kallad personalbil från arbetsgivaren. Till skillnad från en förmånsbil fungerar personalbilen så att företaget tillhandahåller en bil som den anställde betalar genom ett löneavdrag utöver förmånsbeskattningen. Upplägget är alltså kostnadsneutralt för arbetsgivaren.

– Det är en väldigt smidig form av bilinnehav, säger Mikael Schörling. Allt ingår i månadskostnaden utom bränslet. Efter tre år eller 12 000 mil hade jag dessutom möjlighet att köpa loss bilen till samma pris som högsta budet från bilhandlare.

Att köra en helt ny bil utan att själv behöva ordna finansiering, och dessutom kunna ta del av rabatter som är svåra att få som privatperson är också fördelar.

Men i Mikael Schörlings fall höll det ändå på att bli en dyr affär.

– Dels nådde jag den maximala körsträckan på 12 000 mil redan efter 2,5 år, vilket gjorde att min kalkyl inte riktigt gick jämnt upp. Dels slutade återförsäljaren som levererat bilen att sälja Peugeot, samtidigt som de hade ett garanterat återköpsvärde. Budet från en annan handlare understeg det garanterade återköpsvärdet, vilket gjorde att ursprungshandlaren ville slingra sig ur affären vilket höll på att drabba mig själv ekonomiskt.

– Då var det skönt att ha leasingföretaget, Autoplan, i ryggen som kunde slå näven i bordet, säger Mikael Schörling.

Blev det en ny personalbil? Nej, i dag har Mikael Schörling en egen bil. Men om förutsättningarna är de rätta kan det nog bli en personalbil igen, om tillfälle bjuds.

Läs mer här:

Cred & Källa: Personalbilen höll på att bli en dyr affär


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *