Det är inte bara i din egen plånbok som det märks om du väljer att ta bilen i stället för att exempelvis cykla. Hela samhället bidrar till bilturens totala kostnader, bland annat i form av luftföroreningar, trängsel, klimatförändringar och negativa hälsoeffekter.
Men hur mycket samhället egentligen betalar för en biltur jämfört med en cykeltur är naturligtvis mycket svårt att beräkna.
I Köpenhamn har man dock, inför sin enorma satsning på cykelinfrastruktur, gjort ett försök. Genom en så kallad kostnad-nytta-analys försökte danskarna jämföra vad det skulle kosta staden, individer och samhället att satsa på cykelvägar jämfört med bilvägar. Resultatet användes sedan för att beräkna vinsterna med satsningen.
Stefan Gössling, professor vid institutionen för Service management och tjänstevetenskap vid Lunds universitet, blev minst sagt imponerad när han fick höra om danskarnas analys.
– Jag blev helt fascinerad. Jag tänkte att detta måste ut till allmänheten, vi måste ta lärdom av deras erfarenheter, säger Stefan Gössling,
Nu har han, tillsammans med forskare vid University of Queensland, granskat Köpenhamns analys närmare. Och slutsatsen är nästan komisk i sin exakthet: för varje kilometer som cyklas, tjänar samhället ungefär 1,40 kronor – mycket på grund av cykelns positiva hälsoeffekter. Varje kilometer bilkörning kostar i stället samhället 1,50 kronor.
Än mer slående blir resultatet om man räknar samman samhällets och så kallade privata kostnader. Då blir bilens kostnad per kilometer ungefär 4,60 kronor. Cykeln kostar 75 öre per kilometer.
– Det blir alltså sex gånger dyrare om du väljer bilen istället för cykeln som transportmedel, säger Stefan Gössling.
Bilen har visserligen vissa ekonomiska fördelar, genom att ofta vara snabbare än cykeln. Och tid är, som bekant, pengar. Men bilens kostnader är långt större än så, genom dess negativa hälsoeffekter, vägslitage, negativa miljöpåverkan, och så vidare.
Nu finns det naturligtvis stora mängder osäkerheter kring den här typen av beräkningar. Den största osäkerheten i just den här analysen är förmodligen kostnaden av klimatförändringar, enligt Stefan Gössling.
– Ingen vet vad klimatförändringarna kan kosta, men samtidigt måste man bryta ner kostnaderna till varje kilometer som cyklas eller körs bil under ett år. Det är väldigt svårt, säger han.
Här valde danskarna att utgå från priset på utsläppsrätter – och man kan argumentera att den egentliga vinsten med att begränsa utsläppen av klimatgaser är betydligt högre än så, enligt Stefan Gössling. Andra aspekter har inte alls tagits med i beräkningarna, till exempel lukten av avgaser eller eventuella positiva effekter på turism med bättre cykelinfrastruktur.
Men trots alla osäkerheter i modellen, kan man utan tvekan konstatera att det är en klar vinstaffär att satsa på cykelbanor framför bilvägar, menar Stefan Gössling.
– Om man bygger nya vägar inom städer bör man tänka på att ha med cykelinfrastruktur redan från början, säger han.
Och även när det gäller omstruktureringar av städer – som är betydligt mer kostsamt, och som det var fråga om i Köpenhamn – finns det tydliga vinster med att satsa stort på cykelinfrastruktur, menar han.
– Man behöver inte räkna på detta i varje enskild kommun. Resultaten är tydliga, det är en stor fördel att satsa på cykelbanor jämfört med bilvägar i tätorter, säger Stefan Gössling – men påpekar att det finns ett problem i sammanhanget.
– Kostnaderna för cykelbanor ligger på kommunnivå, men vinsterna inom exempelvis bättre hälsa ofta ligger på nationell nivå. Det är ett problem som vi borde åtgärda.
Fortsätt läsa:
Cred & Källa: Ny studie: biltrafik en stor förlustaffär för samhället
Lämna ett svar