Vilken jultyp är du? Den som tar långledigt och har sparat ihop till en rejäl resa till Thailand? Eller en semesterfuskare som kollar mejlen på juldagen och smiter in och jobbar lite på mellandagarna? Allt fler av oss gör det sistnämnda, hävdar semesterexperten.
Bara några sista julklappar till innan den stora ledigheten infinner sig. Eller?
För 15–20 år sedan var det en självklarhet för många tjänstmän och arbetare att ta åtminstone en vecka ledigt mellan jul och nyår. Under mellandagarna var det tomt på kontoren och tyst i fabrikerna. Så är det inte längre, åtminstone inte när de röda dagarna som i år är få, menar Kristofer Palmblad. Han är konsult och personalvetare med mer än 20 års erfarenhet av personalfrågor.
–Mitt intryck är att vi svenskar tar mindre ledigt under både jul- och påskhelgerna. Mellandagarna är inte längre heliga. Man har mobilen på – självklart – många går in och kollar mejlen och man kan till och med göra projektrapporteringar under jul och nyår. Så var det inte förr, säger Kristofer Palmblad.
Han betonar att han inte har någon empirisk undersökning att luta sig emot men många år som rådgivare och personalexpert åt en lång rad företag ger en tydlig bild av läget. Dels ”duttar” vi svenskar mer och mer när det gäller semestern, enligt Kristofer Palmblad. Det vill säga vi tar semester några dagar här och där, dels är det sammanlagda semesteruttaget mindre.
–Jag kan se att semesterskulden ökar år från år. De anställda tar alltså inte ut sin berättigade ledighet. Det gör mig orolig. Vi behöver vara lediga. Och den ska helst vara sammanhängande, säger Kristofer Palmblad.
Men bilden är inte entydig. Ingrid Roslund Winje, mångårig personalansvarig på Skandia, har en delvis annan bild än Kristofer Palmblad.
–Vårt intryck är att anställda i högre utsträckning tar en rejäl ledighet under jul och nyår, att man sparar ihop till någon långresa till Asien eller Sydamerika och unnar sig det med familjen. Det uppmuntrar vi, säger Ingrid Roslund Winje.
Men visst märker även hon att gränsen mellan fritid och arbetsliv suddas ut. Ingrid Roslund Winje uppskattar att de anställda på Skandia i snitt tar cirka två semesterdagar under jul och nyår. Så mycket kan inte de anställda på SEB ta ut. Bank och julledighet är nämligen ingen bra kombination.
Alla banker har mycket att göra under den här tiden, det gäller även Skandiabanken. Privatkunderna förväntar sig att bankkontoren är öppna när julklapparna ska finansieras. Och även om kunderna inte plockar ut så mycket pengar längre från kontoren är det många andra ärenden som ska klaras av i slutet av året.
Även banktjänstemännen på de centrala enheterna har fullt upp. Företagskunderna ska stänga sina böcker till nyår. Utöver det pågår aktie- och valutahandeln som vanligt mellan jul och nyår, vilket betyder att mäklare och analytiker behöver vara på plats.
–I snitt tar en anställd på SEB ut mindre än en semesterdag under jul och nyår, säger Laurence Westerlund på SEB:s pressavdelning.
Kristofer Palmblad tar upp en annan aspekt som har gjort det svårare att ta ut ledighet – globaliseringen. Många företag ägs av utländska företag, engelska, amerikanska, indiska eller kinesiska. Det innebär i många fall telefonmöten på sena kvällar eller tidig morgon för att hantera tidsskillnaden. Dessutom är de svenska helgerna okända.
–Svensk julafton för en Indisk eller japansk affärsområdeschef är ju på sin höjd lite exotiskt men inte något som de tycker ska påverka verksamheten. Det finns exempel på hur telefonmöten läggs sent på kvällen den 23:e december eller på morgonen den 26:e och där det förväntas att alla ska vara med.
En aspekt på detta är att vi svenskar har haft det allt för bra. Att vi levt inbäddade i en i-landstillvaro där långa betalda ledigheter har setts som nära nog en mänsklig rättighet. Globaliseringen tvingar oss att anpassa oss.
–Det klart det kan vara så – att vi här i Sverige lever på toppen av en prinsesstårta. Men faktum är att tyskarna är ännu mer lediga än vad vi är. Och jag vill nog hävda att de semesterdagar vi har rätt till är viktiga. Se på tyskarna, de har ju hög produktivitet och mår bra som nation trots att de har så mycket ledigt, säger Kristofer Palmblad.
–Jag ser inget givet samband mellan en snålt tilltagen ledighet och ökad produktivitet.
Inte desto mindre tror Kristofer Palmblad att den rådande trenden kommer att förstärkas de kommande åren. Den långa sammanhängande julledigheten kommer bli allt mer sällsynt i takt med att tempot i arbetslivet ökar och kontakterna blir mer internationella.
Fortsätt att läsa här:
Ledigt bästa klappen
Lämna ett svar