MTG slumpar bort sin kontrollpost i det ledande ryska tv-bolaget CTC för vrakpriset 1 miljard kronor. För Telia Sonera visar affären hur tufft det är när västföretag tvingas sälja svåra tillgångar i svåra länder. För Cristina Stenbeck är det nu upp till bevis att stöpa om MTG från gammel-tv till digitalt.
Cristina Stenbeck. Foto: Nikolsky Alexei/ITAR-TASS
Sedan finansmannen Jan Stenbeck grundade MTG har man skördat stora framgångar även om man också gått på minor längs vägen. När den stora ryska satsningen nu summeras så blev det en flopp. I det forna Sovjet räcker det nämligen inte att bygga ett framgångsrikt bolag. Man måste också lista ut ett sätt att komma förbi korrupta makthavare så att de värden som skapats inte hamnar i fel fickor längs vägen.
Det här dilemmat har tidigare tvingat Tele2 att ge upp i Ryssland och nu ska Telia Sonera försöka backa ur Centralasien av samma skäl.
Investerarna drar en lättnadens suck när nu MTG gör sin snöpliga ryska sorti. Även kaffepengar tillbaka är nämligen bättre än att vara kvar som gisslan, resonerar nog många aktieägare.
I stället står förhoppningarna nu till MTG:s nya storsatsning på e-sport och e-spel, alltså fenomenet att en växande publik följer dataspelsmatcher med samma entusiasm som man följer verkliga fotbollsmatcher.
De senaste månaderna har MTG gjort tre stora förvärv på området för totalt 1,2 miljarder kronor. Investeringarna lär bli ännu större framöver samtidigt som dessa unga bolag ännu inte bidrar med vettiga kassaflöden.
MTG måste alltså räknas med att ha allt färre fredagsmystimmar att sälja annonser på framöver.
Samtidigt jobbar MTG och andra tv-bolag frenetiskt med att bromsa den av många förväntade kollapsen av intäkter från linjär-tv. MTG måste alltså räknas med att ha allt färre fredagsmystimmar att sälja annonser på framöver. Moderna hushåll tillbringar mer tid framför surfplattor, streamingtjänster och andra sätt att konsumera rörlig bild än traditionella varianter som TV3.
På sportsidan finns det fortfarande ett starkt tittarunderlag men här krigar tv-bolagen om rättigheter på ett sätt som inte borgar för god lönsamhet.
MTG:s lite halvkrystade försök att ta sig ur dessa rävsaxar är alltså att göra dyra förvärv av relativt nystartade digitalföretag inom e-sport. Känslan på marknaden är dock att MTG agerar under press. Exemplet CTC visar att stora beslut under press ofta ger dåliga resultat. E-sportbolag som ESL kanske inte har de strukturvärden som MTG hoppas? Mer sannolikt är att dataspelsproducenterna kommer främja egna turneringar. Eller så blir det e-sportstjärnorna som kapar åt sig mycket av mervärdet.
Svenske ”Pewdiepie” visar att allt som behövs för att skapa en världssuccé är en svensk kille hemma i lägenheten. Var kommer MTG och deras miljarder in? MTG-aktien är allt annat än billig. Värderingen hålls nog uppe av en rätt hög direktavkastning samt förhoppningar om ESL och andra digitala långskott. Om långskotten inte träffar mitt i prick så är risken stor att MTG på sikt också måste tänka om beträffande aktieutdelningen. MTG riskerar att bli en rätt stor sten i skon för Cristina Stenbeck.
Fortsätt att läsa här:
Cred & Källa: Kaffepengar när MTG tvingas ut ur ryss-tv
Lämna ett svar