Harvardekonomen Richard B Freeman vill slå ett slag för vinstdelningssystem och ett ökad ägande bland anställda i de företag där de arbetar. Detta menar han är ett sätt att motverka ökade klyftor i samhället.
För LO:s räkning har han skrivit rapporten ”Workers ownership and profit-sharing in a new capitalist model” , där han förelsår att man från fackligt håll ska engagera sig i att få till vinstdelningssystem och ett ökat ägande bland löntagare.
– Det handlar inte om löntagarfonder. Utan mer om den typ av vinstdelningssystem som redan finns i många bolag, säger Claes-Mikael Jonsson, jurist på LO och nämner Skanska, Nordea och Handelsbanken som exempel.
Richard B Freemans tankar ska ses som ett sätt att utveckla kapitalismen.
– Detta är hans idéinspel till att få en mer jämlikt samhälle, säger Claes-Mikael Jonsson som också är projektledare för LO-projektet ”Full sysselsättning och solidarisk lönepolitik” där Richard B Freemans rapport ingår som en del bland 24 andra fristående rapporter.
– Det här är en fortsättning på Piketty-diskussionen, det handlar om den växande ojämlikheten mellan löntagare och kapitalägare, säger Claes-Mikael Jonsson.
Enligt honom visar rapporten att löntagarnas ägande i stora delar av världen har fått stå tillbaka till förmån för ett fåtal mycket förmögna. De svenska löntagarnas andel av de totala inkomsterna minskade exempelvis från 72 till 66 procent mellan 1990 och 2007.
Läs mer här:
Cred & Källa: Harvardekonom: ge anställda större del av vinsterna
Lämna ett svar