Glutenfri ratatouillepaj

Mattias Kristiansson är chefredaktör för Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och driver en av Nordens största vegobloggar.

 
Mattias Kristiansson är chefredaktör för Sveriges första helt vegetariska mattidning Vego och driver en av Nordens största vegobloggar.


Foto: Margareta Bloom Sandebäck

Har du sett en vackrare paj? Nej, tänkte väl det!

Den är inte bara en färgbomb utan även glutenfri. Xantangummi ersätter glutenet i degen och gör den lättarbetad och smid­ig.

Du hittar xantangummi i välsorterade matbutiker.

Glutenfri ratatouillepaj – 6 portioner

Du behöver:

Pajskal:

1 dl rismjöl

1 dl majsmjöl

½ dl potatismjöl

½ dl majs­stärkelse

¼ tsk xantan­gummi

en nypa salt

150 g smör, mjölkfritt

1 msk vatten

Mandelricotta:

1½ dl mandelmjöl

½ dl vatten

½ kruka basilika

2 tsk citronsaft

salt

svartpeppar

Ratatouille­fyllning:

½ grön zucchini

½ gul zucchini

½ aubergine

1 tomat

½ gul paprika

½ röd paprika

1 rödlök

olivolja

flingsalt

Gör så här:

1 Sätt ugnen på 225 grader. Mixa rismjöl, majsmjöl, potatismjöl, majsstärkelse, xantangummi och salt i en matberedare.

2 Skär smöret i tärningar och häll ner i mjölblandningen. Mixa så att smöret finfördelas. Mixa sedan ner vattnet.

3 Knåda degen smidig i en bunke. Plasta in och låt vila i kylen i 30 minuter.

4 Kavla ut degen på ett mjölat bakbord. Klä en pajform, 22 centimeter i diameter, med degen. Pricka med en gaffel och förgrädda i 10 minuter.

5 Mixa mandelricottans ingredienser i en matberedare i 1 minut. Bred ut mandelricottan i det förgräddade pajskalet.

6 Skiva grönsakerna till fyllningen tunt och lägg omlott i formen. Pensla med olja och strö över flingsalt. Grädda i 200 grader i 20 minuter eller tills pajen fått färg.

 

Just nu gillar jag:


PISTAGEOLJA

När jag var i Miami fick jag upp ögonen för pistageolja.

Det är precis som det låter, en olja med en framträdande och fyllig smak av pistage. Perfekt att ringla över sallad­er, blanda ner i såser och smyga ner i marinader.

Sätt press på vitaminerna!

”Orange squeezer”, 199 kronor, Bagaren och kocken.

 
”Orange squeezer”, 199 kronor, Bagaren och kocken.

Jag älskar att bada vårens grönsaker i friska citrusfyllda­­ marinader och dressingar.

För att underlätta använder jag mig gärna av en citruspress!

Svart salt, 32 kronor/150 g, veganlife.se.

 
Svart salt, 32 kronor/150 g, veganlife.se.


TIPS!

Har du gett upp ägg men saknar smaken?

Ta hjälp av svart salt som har den där speciella, lätt svavliga äggsmaken.

Testa, det är verkligen chockerande likt. Jag lovar!

Nytt under fläkten!

Nytt vegokött på marknaden!



 

Food for Progress ligger bakom det nya soja­köttet Oumph!

Det kommer i varianter som ”Pure chunk”, ”Pure stripe” och kebab. Vegoköttet går att koka, steka, fritera och är enligt tillverkarna omöjligt att misslyckas med. Oumph! säljs på Citygross.

Se mer här:

Originalartikeln: Glutenfri ratatouillepaj


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *