Gästredaktör: Anna Arnetz Casserberg

Det pratas allt mer om raw food, men vad är det egentligen? I korthet är raw food mat som inte är upphettad över 42°. Mängder av färsk frukt och grönsaker är en bra början, i kombination med torkad frukt, nötter och frön. Bovete för blötläggning och ärter och bönor för groddning. Fina oljor och kokosfett. Maten innehåller ingenting animaliskt och heller inte de vanligaste sädesslagen (utom havre, om man vill), vilket gör att den är helt fri från laktos, gluten och ägg.

Själv kom jag i kontakt med raw food för drygt två år sedan, och även om jag äter det mesta, jag är inte ens vegetarian, har raw food fått en speciell plats i mitt hjärta och kök. Raw food ger energi, glädje och en härlig mättnadskänsla!

Här kommer mina bästa tips för dig som är nyfiken på att prova på raw food:
1. Passa på att börja på sommaren, när frukt- och grönsaksdisken är fylld av färska närproducerade varor i större utsträckning än under vintern.

2. Köp ekologiskt i så stor utsträckning som möjligt.

3. Bestäm din nivå. Byt ut ett mål här och där eller gör en detox-vecka.

4. Köp en kokbok för receptinspiration. Renée Voltaire och Erika Palmkrantz Aziz har bra böcker

5. Besök en webbutik som är specialiserad på raw food (min favorit är Råvarubutiken) eller leta efter t ex Renée Voltaires produkter i din butik.

6. Prova nya råvaror som rå kakao,agavesirap, kokossocker, lucuma, mesquite eller olika typer av torkade frukter och bär.

7. Leta upp bra bloggar om raw food.

8. Prova att grodda! Groddar är sprängfyllda av nyttigheter och du behöver ingen speciell utrustning. Av en glasburk, en bit gasväv och en gummisnodd gör du en groddburk och sen är det bara att grodda loss! Min favorit är klassikern alfalfafrön.

9. Investera i en bra mixer. Du kommer vilja göra goda röror, såser, bollar och mycket annat och en mixer är oumbärlig. En stavmixer räcker långt.

10. Våga prova och experimentera! Raw food är enkelt, det är bara att byta ut det du inte har hemma eller inte tycker om mot något annat.

Anna Arnetz Casserberg är matinspiratör och entreprenör. Anna är en av personerna bakom kokboksserien Jag kan själv för barn mellan 4 och 10 år och middagsplaneringstjänsten Matlust. Anna håller matlagningskurser inom bland annat raw food och bloggar om ekologisk mat och naturlig hudvård på Hemma hos fru C.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *