Foto: Magnus Hjalmarson Neideman
Det är många som har åsikter om Riksbankschefen Stefan Ingves agerande. En sak kan man säkert slå fast, han är uthållig som få i kampen för att försöka få fart på inflationen.
Oron för vart bostadsmarknaden är på väg har styrt mycket av vad Riksbanken gör och det är ingen hemlighet att Stefan Ingves gärna skulle vilja se att politikerna gjorde mer.
Efter att ha haft nollränta en tid beslutade sig Riksbanken i början av året för att införa en negativ ränta och kom så småningom ned till -0,35 procent. Beslutet att införa negativ ränta fick många att haja till. Skulle vanliga hushåll få betalt för att låna pengar?
Så var det inte riktigt. Men Stefan Ingves rör sig nu i vilket fall till stor del på okänd mark och beslutet om nollränta säger en hel del om hur stor desperationen är.
Men det handlar inte bara om räntan. Riksbanken har vidtagit unika åtgärder som att köpa statsobligationer på andrahandsmarknaden och håller också dörren öppen för valutainterventioner.
Kritiken mot Riksbanken och Stefan Ingves agerande har ofta varit hård. Men i en intervju med SvD Näringsliv slog Stefan Ingves nyligen ändå fast att han aldrig haft tankar på att avgå.
Han påpekar också att det långt ifrån bara handlar om hushållens stora skulder som uppstår när de lånar till villor och bostadsrätter. Jämfört med andra länder har Sverige en låg statsskuld och vi har därför fått ett finansiellt system där bostadsobligationer är grundbulten.
Det gör att riskerna med den svenska bostadsmarknaden rör mycket mer än bara hushållen och deras konsumtion, det gäller själva kärnan i det finansiella systemet.
Om priserna fortsätter att öka på bostadsmarknaden finns det risk för att utländska investerare förlorar förtroendet för svenska bostadsobligationer. Då får bankerna svårare att låna pengar och kronan faller i värde.
– Det blir farligare för var dag som går. Men det går inte att räkna fram när något kommer att inträffa, sa Stefan Ingves nyligen i en intervju med SvD Näringsliv.
Fortsätt läsa:
Cred & Källa: De 10 viktigaste profilerna i näringslivet 2015
Lämna ett svar