I februari gick krisbolaget Eniro ut med beskedet att man behövde nästan en miljard kronor av sina aktieägare. Många investerade pengar tack vare ledningens och styrelsens optimistiska vinstprognos för 2015. För dem som satsat pengar i Eniro kom onsdagens vinstvarning, mindre än två månader efter nyemissionen, som en chock.
– Jag delar uppfattningen att det kan anses anmärkningsvärt att man justerar prognosen så nära inpå kvartalsrapporten. Det väcker frågor om huruvida prognosen borde ha justerats tidigare, även om det inte enbart mot den bakgrunden kan sägas att något fel har begåtts, säger Joakim Strid Chef för Marknadsövervakningen på Stockholmsbörsen till SvD Näringsliv.
Den löpande redovisningen av hur det första kvartalet gick, visade med all tydlighet att det gick sämre än vad ledningen och styrelsen guidade för när de försökte sälja aktier i Eniro. Betydligt sämre. Det berättade man dock inte. Emissionen fulltecknades den sista mars. Då var det även dags för Eniros ledning att stänga böckerna och göra delårsrapport.
Den 24 april offentliggör Eniro sitt resultat för första kvartalet. Det blev en riktig besvikelse. Det landade på 93 miljoner kronor att jämföra med marknadens förväntningar på 144 miljoner kronor som i sin tur var lägre än ledningens helårsprognos.
Först på onsdagen den här veckan kom vinstvarningen. Eniro kommer inte nå prognosen att årets resultat hamnar på samma nivå som förra året, då resultatet blev 631 miljoner kronor. Det är dock för tidigt att officiellt klandra Eniros styrelse och ledning för den grava prognosmissen.
– Vi förstår att man undrar om det här och vi för en dialog med bolaget om vilket underlag de haft för sina beslut. Vi följer upp det här för att se om några fel har begåtts i informationsgivningen och vi vill också ha besked om huruvida det fanns fog för att justera prognosen i ett tidigare skede än vad man gjort, konstaterar Joakim Strid Chef på Stockholmsbörsen.
Börsens Disciplinnämnd kan besluta om en varning om det är mindre allvarligt, eller böter. I allvarliga fall kan det bli fråga om en avnotering.
– Vi vill inte föregå dialogen med bolaget och kan därför idag inte säga om man brustit i hanteringen, säger Strid.
Generellt är det viktigt att bolag håller en så hög kvalitet på informationsgivningen så investerarna kan lita på det. Vi vet att bolaget arbetar intensivt med de utmaningar man har men det är också viktigt att förtroendet finns från investerarna och att bolaget verkar för det genom att ge tillförlitlig information.
På börsen vill man inte bekräfta om en utredning inletts av Eniros informationsgivning till sina aktieägare. Disciplinärenden offentliggörs först efter att beslut fattats.
Läs mer här:
Cred & Källa: Börsen granskar Eniros vinstvarning
Lämna ett svar