Att de olympiska spelen i London är en het marknadsplats för sponsorer att synas kommer nog inte som en överraskning för någon. Men en titt bakom kulisserna visar en kamp mellan varumärken i jakt på medial uppmärksamhet som tenderar att glida över till det lätt bisarra.
Nyligen slog Sebastian Coe, ordförande för OS i London, fast att den som bär en t-shirt med Pepsis logga inte släpps in på OS-arenan eftersom att konkurrenten Coca cola är en betalande sponsor.
LÄS MER: ”OS kan få börsen att lyfta”
Till BBC sade den före detta OS-guldvinnaren Coe:
– Nej, du skulle förmodligen inte få gå in med en Pepsi t-shirt eftersom Coca-Cola är vår sponsor och de har lagt miljontals pund i det här projektet, men också miljoner pund på i idrott på gräsrotsnivå. Det är viktigt att skydda dessa sponsorer.
Reportern svarade med att vid flera tillfällen fråga vad som skulle hända om en besökare skulle gå in med Nike-skor istället för sponsorn Adidas varpå Coe svarade att han ”antagligen” skulle komma in.
LÄS MER: ”Anställningsvåg inför OS gladde jobbsiffror”
Tidigare i somras rapporterade Sky News att kortföretaget Visa, som även de är sponsorer till spelen, krävt att uttagsautomaterna på arenorna skulle bytas ut mot Visas egna. McDonalds har å sin sida krävt att inga andra restauranger på OS-området får lov att sälja pommes frites – förutsatt att de inte säljs i samband med fisk.
Mats Georgson, vd och varumärkesexpert på Georgson & co, känner igen fenomenet från tidigare mästerskap. Enligt honom grundar sig noggrannheten från sponsorernas och IOK:s sida sig i en kupp som Nike arrangerade vid de olympiska spelen i Los Angeles 1984. Officiell skosponsor var Converse men över allt utanför stadion syntes konkurrenten – efter OS var katastrofen ett faktum för skotillverkaren.
– Det samlade intrycket var att Nike sponsrade spelen och inte Converse. Efter det blev det så skärpte man upp det här ytterligare och blev ännu noggrannare med att reglera allt. Där efter hör det nästan till att det blir en juridisk cirkus när OS äger rum, säger Mats Georgson.
LÄS MER: ”Kristad vill ha sommar-OS 2020 trots spanska nödlån”
LÄS MER: ”Stora OS-sponsorer hänger löst”
Att sponsorerna lägger stor vikt vid vilka andra aktörer som finns på plats är å andra sidan inte så konstigt, poängterar Georgson.
– Det kan låta lite löjligt att det är så här uppstyrt men man kan ganska lätt argumentera för motsatsen, det måste vara just uppstyrt annars riskerar OS att bli en jättelik basar där alla står och pumpar sina loggor i ansiktet på folk med resultat att sporten inte syns.
– Man kan därför säga att den här juridiska cirkusen också drivs en av del konsumentintresse, säger Mats Georgson.
En av de mest namnkunniga svenska OS-deltagarna genom tiderna är höjdhopparen Patrik Sjöberg. I en krönika i Expressens OS-bilaga slog han nyligen fast att han gav upp hoppet om OS-själen när OS ”såldes ut” till Coca-cola och Atlanta 1996.
När SvD Näringsliv ringer honom för en kommentar kring spektaklet vid årets upplaga svarar han så här:
– Jag jobbar för Expressen och får inte uttala mig till någon annan svensk media så tyvärr kan jag inte ställa upp på någon intervju. Jag har ett exklusivt kontrakt med Expressen.
LÄS MER: ”Inget guld för OS i London”
Läs mer här:
Cred & Källa: Bisarr kamp mellan läskjättarna under OS
Lämna ett svar