”VW tvingar ihop Scania och MAN”


Tålamodet kan vara på upphällningen hos Volkswagens ålderman och ordförande Ferdinand Piëch, som nyligen tog plats i Scanias styrelse där Martin Winterkorn är ordförande. I fem år har Piëch försökt få fart på sin planerade fusion mellan tyska lastbilstillverkaren MAN och Scania i Södertälje. Volkswagen är storägare i båda bolagen.

Men från Södertälje har det varit trögt. Det är ingen hemlighet att vd Leif Östling hållit emot med argumentet att Scania klarar sig utmärkt på egen hand.

Men nu kan Volkswagen vara på väg att agera. I helgen planeras extra styrelsemöten för att omstrukturera lastbilsverksamheten inom koncernen. Det rapporterar Financial Times Deutschland och hänvisar till icke namngivna källor.

Om uppgifterna stämmer kan besluten som tas då innebära att delar av Scania bryts loss. Det handlar om att exempelvis bilda ett kompetenscentrum vid det tyska VW:s huvudkontor i Wolfsburg, varifrån utveckling och inköp kommer att hanteras, enligt FT Deutschland.

Enligt tidningen planerar VW vidare att öka sin ägarandel i Scania, som nu tillsammans med MAN:s innehav uppgår till nästan 90 procent av rösterna, men bara drygt 60 procent av kapitalet, noterar Direkt. För att kunna agera oinskränkt i Scania skulle VW behöva 90 procent av kapitalet.

Uppgifterna om Scania haglade på torsdagskvällen. Enligt Bloomberg News kan försäljningschefen Martin Lundstedt komma att efterträda veteranen Leif Östling som vd för Scania. Enligt nyhetsbyrån uppges Östling vara på väg in i Volkwagens styrelse för att ersätta Jochem Heizmann som ansvarig för lastbilar.

Nyhetsbyrån hänvisar till uppgifter från en ej namngiven källa, som även säger att det officiella meddelandet i ärendet kan komma under fredagen.

- Vi kommenterar inte rykten och spekulationer, säger Scanias presschef Hans-Åke Danielsson till Nyhetsbyrån Direkt.

Fortsätt läsa:

”VW tvingar ihop Scania och MAN”