Uppgifter: Saabs alla fordringsägare kan få utdelningar

Saab Automobile begärde sig själva i konkurs för över fyra år sedan. Meddelandet framfördes av dåvarande vd och ordföranden Victor Muller i en presskonferens. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Det har nu gått över fyra år sedan Saab Automobile dåvarande styrelseordförande Victor Muller konkursförklarade bitillverkaren den 19 december 2011, vilket ledde till att huvuddelen av Saabs konkursbo såldes för 1,8 miljarder kronor till Nevs i juni 2012.

I dagsläget är konkursen långt ifrån klar och konkursförvaltarna jobbar fortfarande för att dra in pengar för att betala dess fordringsägare.

Men i dag kan Dagens Industri (Di) avslöja att alla fordringsägare, även de icke prioriterade, numera väntas få någon form av utdelning. De väntas även få förskott innan konkursen är avslutat. Förvaltarna menar att de ser hoppfullt på återbetalningsprocessen.

– Vi bedömer att det finns utrymme för viss mindre utdelning. Från början trodde vi inte på någon utdelning alls, säger en av konkursförvaltarna Hans L Bergqvist till Di.

Det innebär bland annat att förvaltarna kräver tillbaka över en halv miljard kronor från cirka 40 leverantörer som betalades ut i april 2011. Utbetalningar anses inte ha gått rätt till eftersom Saab då gynnade vissa borgenärer framför andra.

Denna återvinningsprocess har dock bestridits och om de olika fallen tas till högre domstolsinstanser, kan det ta ytterligare fem år innan konkursen är helt avslutad, heter det.

Efter Saabkonkurserna har det hittills betalats ut 439 miljoner kronor i förskott på blivande utdelningar i, varav ungefär 100 miljoner har gått till de cirka 3 300 anställda för uteblivna löner. I dotterbolaget Tools förväntas alla fordringsägare få tillbaka allt. Det gäller däremot inte för Saab Automobile.

Samtidigt har de uppmärksammade finansieringsturerna i Saab Automobile även lett till att en rad föra detta ledningstoppar, däribland styrelseordförande Victor Muller, före detta vd Jan Åke Jonsson och chefsjuristen Kristina Geers, delgivits brottsmisstankar för skattebrott och oriktiga fakturor.

Men enligt nya uppgifter från brottsutredningen som Di tagit del av, ska bland annat Victor Muller och Jan Åke Jonsson även ha ägnat sig åt svindleri mellan 30 mars till den 8 juni 2011. Om svindleriet räknas som grovt, kan det ge sex års fängelse.

Chefsåklagare Olof Sahlgren på Ekobrottsmyndigheten har samtidigt meddelat att förundersökningen i stora delar är avslutad, men att materialet måste översättas vilket väntas ta ett par månader. Därför dröjer ett åtalsbeslut.

– Flera av parterna har valt att inte medverka i utredningen och det är först när de yttrar sig över förundersökningen som jag får deras bild. Deras versioner kan innehålla nya uppgifter som kan avgöra om det blir åtal eller inte, säger Olof Sahlgren till Di.

Victor Mullers försvarsadvokat Hans Strandberg samt Jan Åke Jonssons dito Bengt H Nilsson har förnekat anklagelserna, skriver tidningen.

Se mer här:

Cred & Källa: Uppgifter: Saabs alla fordringsägare kan få utdelningar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *