Tuffa reformer lyfte Spanien ur stålbadet

Trots att Spanien fick en rejäl smäll av finans- och eurokrisen och har tvingats igenom ett stålbad, har ekonomin nu tagit fart. Vändningen kom redan under fjolåret, då landets BNP-tillväxt hamnade på runt 2 procent. Det kan jämföras med året innan då utvecklingen var negativ.

I år väntas en BNP-tillväxt på runt 3 procent, samtidigt som sysselsättningen ökar och detta sker simultant.

– Under de senaste åren har Spanien genomfört flera strukturreformer på arbetsmarknaden. Och positivt är att man redan nu ser att de har gett effekt, säger Anna Breman, ekonom på Swedbank.

Hon konstaterar att Spanien var nära att behöva stöd från IMF, precis som Portugal, Irland och Grekland, efter att krisen briserat.

– Spanien hade en press på sig att genomföra reformer. Det var nära att de behövde direkt stöd från trojkan, säger Anna Breman.

Samtidigt lyfts spansk ekonomi upp av att det är valår och att man åtminstone på regional nivå inte hållit lika hårt i plånboken som tidigare. Bland annat har man anställt fler inom offentlig sektor.

– Det går alltså extra bra just nu. Det är det senaste halvåret som man har spenderat lite mer pengar, säger Anna Breman.

De spanska politikerna har alltså tagit steg i rätt riktning och sett i ljuset av utvecklingen i Grekland så ser den spanska ekonomin ljus ut. Förutom att man fått igenom strukturreformer har den banksektorn sanerats.

– Det gör att vi kan se mer kredittillväxt igen. Det har också bidragit till det ekonomiska uppsvinget.

Anna Breman ser generellt positivt på utsikterna för Spanien, i synnerhet på kort sikt. Hon konstaterar att när nu sysselsättningen ökar, så ökar också köpkraften, vilket ger en bättre fart i konsumtionen. Samtidigt som bankerna har gått igenom omstruktureringar som gör att de står bättre rustade för att öka kreditutgivningen.

På längre sikt finns utmaningar. Landet tampas med demografiska problem med relativt lågt barnafödande. Och det kommer att krävas mer reformer på sikt.

– Landet behöver få tillbaka en bättre produktivitetstillväxt.

När det gäller det kommande valet finns det fler risker. Dels finns risker förknippade med de populistiska partierna. Dels finns risk för att få ett parlamentariskt läge där inte något av de stora partierna blir störst. Detta kan innebära att det blir betydligt svårare att få igenom nödvändiga reformer.

– Det finns en oro för att man faller tillbaka och inte fortsätter med det reformarbete som krävs, säger Anna Breman.
 

Fortsätt läsa:

Cred & Källa: Tuffa reformer lyfte Spanien ur stålbadet


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *