Träffsäker humor av Marika Carlsson


Marika Carlssons förra show – ”En negers uppväxt” – provocerade många bara med sin titel.
När hon nu tacklar religionens dubbelmoral, gör hon det med både en underbar och träffsäker humor, men också en slags värme. Showen för tre år sedan blev både anmäld och friad av JK (Justitiekanslern) och Pressombudsmannen för hets mot folkgrupp. Och herregud, om någon har rätt att använda ordet neger, så är det väl en stå upp-komiker som, adopterad från Etiopien, berättar om hur en svart flicka och kvinna kunde drabbas av rasismen i Sverige.
Att häckla religionen är inte svårt, även om många i det sekulariserade Sverige kanske inte bryr sig i särskilt hög grad. För många är kyrkan mest något man går ur eller inte, av skatteskäl.
Marika Carlssons drift med religionen slår på sitt sätt hårdare för att den kommer inifrån.
Hennes adoptivföräldrar tillhör Pingstförsamlingen och Marikas 90 minuter långa monolog utgår från en barndom och uppväxt med böner och mycket prat om vad Gud tillåter eller inte.
Så urbota dumt
Det börjar med en makalöst rolig alternativ version av Skapelseberättelsen, fast ur kvinnlig och mångkulturell synvinkel. Det landar till sist i kyrkans dubbelmoral och hopplöst mossiga värderingar kring homosexualitet. Något som blir högst personligt då det också ingår i berättelsen att Marika Carlsson under senare år har kommit på att hon hellre är ihop med kvinnor än män.
Man kunde bli som skogstokig när man såg de som var så urbota dumt religiösa i Filips & Fredriks dokumentär från Donald Trump-land häromkvällen.
Alla får ligga med alla
En styrka i Marika Carlssons show är att driften med religiösa inte är hånfull, utan även innehåller värme och viss förståelse. Både för de som har en tro och för dem som tycker om män.
Marika Carlssons poäng är att alla ska få ligga med alla.
Innan dess kan man ladda upp med hennes makalöst roliga alternativa väckelsemöte…
LÄS OCKSÅ Marika Carlsson om ’En negers uppväxt’: Folk blir provocerade

Se artikeln här:


Cred & Källa: Träffsäker humor av Marika Carlsson