Syndikalisterna nedringda av arga kommunalare

Busschauffören Pauli Sulonen tänker stanna i Kommunal. ”Semester, arbetstider och övertidsersättning har vi tack vare att facket förhandlat fram det”, säger han. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Efter avslöjandena om fackförbundet Kommunals lyxkrog, spritfester och företrädarnas vidlyftiga representationsnotor var medlemsraset ett faktum. 5 000 personer har lämnat förbundet på cirka en vecka. Samtidigt har SAC Syndikalisterna blivit nedringda av arga kommunalare som vill byta fackförbund.

– Vi har fått en stor ökning av telefonsamtal och intresseanmälningar på nätet, säger Fanny Hökby som är pressansvarig på SAC.

Hon förklarar att det just nu inte går att se hur många personer registrerat medlemskap i SAC eftersom medlemskapet måste beviljas först.

– De som har hör av sig till oss vill ha en fungerande fackförening som är transparent och där medlemmarna får bestämma vart pengarna ska gå. Vi garanterar att vi inte har pampar eller bolagstoppar som flyttar medlemmarnas pengar hur de vill, säger Fanny Hökby.

Åsikterna om medlemsraset går isär bland busschaufförerna i Stockholm. En kvinna som vill vara anonym säger till SvD Näringsliv att hon är arg på Kommunal och dess ledning.

– Hela ledningen ska bort. Man måste börja om från början, säger hon och berättar att hon funderar på att lämna förbundet.

En annan person som är förtroendevald säger att han är besviken på fackets ledning, men att lämna Kommunal är inte en lösning.

– I stället för att gå ur facket ska man engagera sig och se till att förändra. Många sektioner har årsmöte snart, då har man chansen att ställa krav. Man kan till exempel skicka ett uttalande om att man inte har förtroende. Det väger tungt, förklarar mannen.

Själv anser han att fler personer inom Kommunals ledning borde ta ansvar för det som hänt. Det räcker inte att kassören och tredje vice ordförande Anders Bergström lämnat sitt uppdrag, tycker han.

– Det är tufft att vara förtroendevald i Kommunal nu. Det som hänt har raserat så mycket. Jag hör medlemmarnas ilska mot ledningen och jag håller med. Det är för jävligt.

Samtidigt tror mannen att haveriet inom Kommunal kan leda till någonting positivt för medlemmarna. Förhandlingar med arbetsgivaren pågår för fullt. Det handlar bland annat om löner, arbetstider och övertidsersättningar.

– Nu måste Kommunal visa för medlemmarna att de inte tänker vika sig gentemot arbetsgivarna. Jag tror att de kommer att lägga manken till, säger mannen.

Kommunals ordförande Annelie Nordström har sagt att hon tänker sitta kvar på sin post med motivering att hon har ett ansvar för att reda ut det som hänt.

60-årige busschauffören Pauli Sulonen tror att stormen kring henne kommer att lägga sig snart. Att lämna Kommunal är inget alternativ för honom.

– Semester, arbetstider och övertidsersättning har vi tack vare att facket förhandlat fram det, det ska man inte glömma.

Samtidigt påminner han att det inte är första gången ”pampar”, som han kallar dem, missköter sig.

– De som har möjlighet att sko sig gör det. Denna gång var det topparna inom Kommunal. Moralen är låg i samhället.

Läs mer här:

Cred & Källa: Syndikalisterna nedringda av arga kommunalare


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *