Schlagerstjärnan om sin dolda sjukdom


I maj tog det plötsligt stopp – Mathias Holmgren hade blivit utbränd.
Nu berättar sångaren om hur han plötsligt fick svårt att andas och fick ringa efter hjälp.
– Jag ringde min exman och sa ”krama mig”.Mathias Holmgren, 42, fick sitt genombrott i Fame Factory och har bland annat sjungit i Barbados och i Melodifestivalen.
Nu berättar sångaren hur han i maj blev utbränd – något han aldrig trodde skulle hända.
– Jag hade fått lite varningstecken något år innan. Sedan var det så att jag var inne i stan en söndag på ett Eurovision-event. Jag tyckte att jag mådde jättegott men sedan kom jag hem och kände bara att jag mådde så jäkla konstigt. Då tänkte jag bara ”vad är det som händer”?, säger han och fortsätter:
– Jag kunde inte riktigt sätta fingret på vad det var, men det kändes som att hjärnan var på något annat ställe. Jag var tvungen att på något sätt få någon slags konkret bild av saker och ting så jag kollade sms och så där. Jag kunde diska ett glas och började bara tänka på om det var ordentligt diskat. Jag fick ett kontrollbehov.
Sedan blev det värre.
– Jag fick jättesvårt att andas. Det var skitjobbigt. Jag hade säkert tio jobb inplanerade på tio dagar och kände bara, vad fan håller jag på med? Jag är dum i huvudet. Det här går inte. Och jag hade svårt att få luft.

LÄS MER: Sparkade Barbados-stjärnan slår tillbaka

Mathias Holmgren ringde då sin exman och bästa vän, sångaren och låtskrivaren Johan Thorsell.
– Jag var tvungen att träffa honom och han kom efter fem minuter. Jag var tvungen att få något konkret, ”du måste krama mig och lägga mig i sängen, jag måste bara andas”.
I dag mår Mathias Holmgren mycket bättre. Boten var tid och återhämtning.
– Jag var utbränd men nu har jag kommit tillbaka och börjat jobba igen. Men det var ganska jobbigt i våras när det hände, det blev bara rakt in i väggen. Jag gick från att ha jobbat i 180 hela mitt liv, jag älskar att jobba, till att jag kände att nu är det dags att börja lyssna på min kropp.

Från maj blev Mathias Holmgren sjukskriven på heltid i runt en månad. Sedan började han så sakteliga ta små uppdrag igen.
– Jag var tvungen att jobba lite, det blir konstigt när man är i det där. Jag hade ett jättestort jobb på Pride och kände att jag måste testa. Det var fantastiskt men också ganska jobbigt, jag kände att jag tog stryk. Sedan blev jag sjukskriven ett tag till under sommaren. Sedan dess har jag tagit det i min takt.
Hur illa var det?
– Det var aldrig så illa att jag inte tog mig upp ur sängen eller hamnade på akuten. Jag har ju hört berättelser från andra kolleger men det var aldrig så illa. Däremot var det så illa att jag var tvungen att säga nej till jobb ganska många månader framåt.
– Jag behövde vara hemma och kurera mig. Jag var verkligen tvungen att tänka till, vad håller jag på med?

LÄS MER: Mathias och Johan går skilda vägar

I dag känner Mathias Holmgren som sagt att han känner sig relativt återhämtad.
– Det är inte helt hundra och jag jobbar fortfarande med att lära mig säga nej och att höja mitt eget värde som artist och människa. Det kan låta cyniskt men jag håller också på att lära mig ta mer betalt. Det är fortfarande svårt att säga nej men det går bättre och bättre.
– Jag har en helt annan respekt för mig själv efter vad som hände. Även om jag har mycket kvar så klart.
På Facebook berättar Mathias Holmgren mer om den där söndagen:
”Jag grät och hyperventilerade om vartannat, blandat med panikkänslor av att ställa in jobb, inte vara till lags, förlora inkomst, vara svag. Jag som aldrig ens har en förkylning skulle vara sjukskriven och börja rodda med Försäkringskassan”.

Fortsätt att läsa här:


Cred & Källa: Schlagerstjärnan om sin dolda sjukdom